Beszállítók A Johnson Controls sztrájkol, a Seat áll

A Johnson Controls sztrájkol, a Seat áll

Biró Csongor | 2015.07.16 13:09

A Johnson Controls sztrájkol, a Seat áll

A Seat felfüggesztette a gyártást a martorelli gyárban miután a Johnson Controls Eurosit dolgozóinak sztrájkja miatt nem tud üléseket beépíteni autóiba.

Hirdetés

Beszállítója miatt állították le szerda reggel a Barcelona melletti Seat-üzem gyártósorait, a kényszerszünet befolyásolta az Ibiza, az Altea, a Leon, de a szintén Martorellben készülő Audi Q3 gyártását is. A sztrájk nemcsak a Seat 14 ezer dolgozóját érinti, hanem a többi beszállító munkájára és munkásaira is hatással van.

A gyártósort legkésőbb kedden indíthatják újra. A leállás rosszkor jött a spanyoloknak, akik március óta jó értékesítési eredményeket értek el három egymás utáni hónapban. A Leon sikere (három műszakban gyártják) az első negyedévben még profitot is hozott, ilyen nem volt a Seatnál az elmúlt hét évben. Most az Ibiza futott fel. Martorellben napi 2100 autó készül, ebből közel 700 a megújult Ibizák közül hagyja el az összeszerelő csarnokot.
Tavaly Martorellben 14 százalékkal 442 ezer 677 autóra bővült a gyártás, utoljára 2002-ben volt ennél több. 112 ezer 800 Audit szereltek össze a spanyolok tavaly, a Q3-ast még hasonló darabszámban Csangcsunban is gyártják a FAW-VW üzemében.

A Johnson Controls európai szóvivője megerősítette, hogy a sztrájk július 21-ig tart. Oka, hogy a vállalat 2017-ig kapott egyelőre megrendeléseket, így munkahelyek vannak veszélyben. A szóvivő megerősítette, hogy a 480 dolgozó munkabeszüntetése más autógyártó termelését nem érinti. Elmondta azt is, hogy dolgoznak a spanyol gyár jövőjének bebiztosításán, de ehhez versenyképes fizetések szükségesek. Reményét fejezte ki, hogy az intenzív tárgyalásokon sikerül mihamarabb megállapodni és a sztrájkot befejezni.

Kiemelt Partnereink