Beszállítók A digitalizált világra készítenek fel a Siemens képzései

A digitalizált világra készítenek fel a Siemens képzései

Pörge Béla | 2021.09.22 10:22

A digitalizált világra készítenek fel a Siemens képzései

Fotó: Siemens

Interjú Falusi Bettinával, a Siemens Zrt. SITRAIN oktatási központjának vezetőjével a Siemens oktatási portfóliójának két legújabb képzéséről, azok népszerűségéről, és arról, mennyire van lehetősége online képzéseket tartani a cégnek.

Hirdetés

Milyen ipari hálózati tanfolyamokat indít a Siemens?

„Az ipari Ethernet és PROFINET kommunikáció alapjai” című képzésünk adja az alapját az ipari kommunikációs és hálózati képzéseinknek. Ez manapság lényeges terület, az iparban ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak az Ethernet és PROFINET alapú hálózati rendszerek. Ez határterületnek számít, így az automatizációval foglalkozó kollégákat és az IT-s munkatársakat is érintik ezek a képzések. A Siemens egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a területre az oktatási portfóliójában.

Az ötnapos, 36 órás oktatás a kiindulópontja a többi képzésnek. A tanfolyam negyedévente indul Budapesten, de időnként Győrben is hirdetünk csoportot – ez a két helyszínünk van, de igény szerint akár kihelyezett képzéseket is tudunk tartani a cégek telephelyén.

Mekkora igény merült fel az utóbbi időszakban a távoktatásra, vagy esetleg a hibrid képzésekre?

A koronavírus-járvány előtt nem volt jelentős igény online oktatásra. Mára képzéseink 60–70 százaléka elérhető online formában is. Vannak olyan tanfolyamok, mint például a hálózati képzések, amelyeknél nem ideális a távoktatás, hiszen pont az a lényegük, hogy az eszközöket fizikailag a hálózatba kössük.

Mik a SITRAIN legújabb képzései?

A már említett Ethernet és PROFINET kommunikációs alapozónkra épül két új képzésünk. Ezeket a tanfolyamokat a Siemens németországi központjával kooperációban szervezzük meg, és egyik különlegessége, hogy Magyarországra jön a komplett eszközpark, és a külföldi oktatók is ide utaznak.

Ilyen a „Switching és Routing az ipari hálózatokban SCALANCE ipari eszközökkel” című képzés, valamint a „Vezetéknélküli LAN-rendszerek az ipari hálózatokban” című oktatás. Ha a járványhelyzet engedi, akkor erre a két tanfolyamra egy-egy tantermi csoportot szervezünk az előttünk álló időszakra.

Mikor indulnak ezek a képzések?

A Switching és Routing januárban és áprilisban indul, a Vezeték nélküli LAN-rendszerek pedig majd májusban kezdődik, de már lehet jelentkezni, bebiztosítani a helyeket.

Mit lehet tudni ezekről a tanfolyamokról? Mit fognak tanulni a jelentkezők?

Ma már az ipari hálózatok sokkal komplexebbé váltak, rengeteg adatmennyiséget kell kezelni, hatalmas adatforgalmat kell lebonyolítani a különböző gyárakban, üzemekben. Sokszor az is jellemző ezekre, hogy nemcsak egy központi vezérlőegység vagy PLC működik, hanem akár párhuzamosan több intelligens eszköz is összekapcsolódik. Ezért fontos, hogy magas rendelkezésre állás mellett működjenek a hálózatok, és ezáltal még nagyobb hangsúly helyeződik az ipari kommunikációs folyamatokra.

Fontosnak tartottuk, hogy a hálózatok ilyen szintű megerősödésével, leterheltségével olyan szakemberek foglalkozzanak, akik rendkívül felkészültek, és megfelelő hálózati tudással rendelkeznek. A másik kiemelendő elem, hogyha bármilyen kommunikációs hiba történik a gyárakban, akkor az komoly termeléskiesést okozhat. Ezeket a problémákat ráadásul sokkal kevésbé tolerálják az üzemek, mint bármilyen más mechanikai vagy elektronikai hibát – ezért is lényeges, hogy jól felkészült szakemberek foglalkozzanak ezeknek a rendszereknek a kialakításával, tervezésével, fenntartásával. Erről szól a „Switching és Routing az ipari hálózatokban SCALANCE ipari eszközökkel” című oktatás, ami arra irányul, hogy a Siemens SCALANCE termékeit (switchek, routerek), és azoknak a működését, funkcióit és felhasználási lehetőségeit megismerjék a résztvevők. A tréningen helyet kapnak diagnosztizálási feladatok, hibakeresés, és rengeteg olyan gyakorlati példa, amelyek által a résztvevők különböző életszerű helyzeteket, megoldásokat sajátíthatnak el.

Fotó: Siemens

A másik említett képzésünk, a „Vezeték nélküli LAN-rendszerek az ipari hálózatokban” azért fontos napjainkban, mert egyre inkább vezeték nélkülivé válnak az eszközök. Ez a végfogyasztói világban szinte már alapvető elvárásnak mondható, az iparban azonban sokkal komplexebb kialakítást igényel, számos ipari követelménynek kell megfelelni, nagyon magas rendelkezésre állást kell biztosítani, valamint zavarvédettségre is szükség van. Ezért kiemelt, hogy gondosan megtervezzék a vezeték nélküli hálózatokat a szakemberek, amelyhez e képzés igen hasznos alapot nyújt.

Ezek szerint a tanfolyamok megtérülő befektetést jelentenek a cégek számára?

Igen, megtérül az ebbe fektetett idő és energia. A Siemens magas színvonalú és azonnal alkalmazható tudást garantál, így többszörösen megéri kiképezni a kollégákat – később sokkal kevesebb olyan hiba merül fel a cégeknél, amit nem tudnak házon belül megoldani.

Hálózattervezéssel, -üzemeltetéssel foglalkozó ügyfeleink számára mindenképpen ajánlott a képzéseken való részvétel, de egyébként vegyes a célcsoport: karbantartóktól kezdve tervezőmérnökökön és automatizálási szakembereken át IT-területen dolgozókig sokan jönnek ezekre a tanfolyamokra.

Ki jelentkezhet a tanfolyamokra?

Főként olyan emberek jönnek el ezen oktatásokra, akik az iparban hasonló területen dolgoznak, és szeretnének a Siemens eszközeire specializálódni.

A tananyagot illetően nem egy száraz elméleti anyagot kell elképzelni, hanem többnyire 3–5 napos, gyakorlatorientált tudásátadásról van szó. Az oktatóink is gyakorló szakemberek.

Mekkora az érdeklődés a képzések iránt?

A COVID előtt évente körülbelül ezer résztvevőt regisztráltunk. Az alapoktatásunk immár mind sűrűbben indul, és egyre nagyobb az igény a többi tanfolyamra is.

Milyen iparágakból érkeznek a tanfolyamra jelentkezők?

Szinte minden iparágból érkeznek résztvevők, de a Siemens Digital Industries divíziója – amihez a képzések is tartoznak – leginkább az autóipari szektort célozza meg.

Folyamatosan bővítjük a portfóliónkat, minden évben igyekszünk két-három újdonságot bevezetni, nagyon sok a visszatérő, új képzést választó hallgatónk.

Kiemelt Partnereink