Beszállítók A Bosch vezetésével épül Európa félvezető-ellátása

A Bosch vezetésével épül Európa félvezető-ellátása

autopro.hu/V.M. | 2021.11.21 04:20

A Bosch vezetésével épül Európa félvezető-ellátása

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch egy nem kevesebb, mint 34 tagból álló konzorcium vezetőjeként vesz részt a ma elterjedt chipeknél hatékonyabb szilícium-karbidon alapuló félvezetők európai ellátási láncának megerősítésében.

Hirdetés

A Bosch, közleményében kiemeli, hogy a szakértők egyöntetű véleménye szerint a szilícium-karbid félvezetők, illetve az azokat tartalmazó elektronikai alkatrészek fogják biztosítani az elektromosság legkevesebb veszteséggel történő felhasználását.

A Bosch által vezetett, vállalatokból, egyetemekből, kutatóintézetekből és hét országból álló konzorcium az állami és EU-s forrásokból indult Transform projekt keretében működik. A projekt célja egy olyan ellenálló európai értéklánc létrehozása, ami a félvezető szelettől és más alapvető anyagoktól kezdve a kész elektronikai komponensekkel bezárólag foglalja magába a gyártási és fejlesztési folyamatokat.

A projekt, amivel Európának vezető szerepet kívánnak biztosítani a szilícium-karbidon alapuló új technológiák terén, 2024-ig fog futni, lefedve az autóipar, az ipar, a megújuló energia és a mezőgazdaság alkalmazási lehetőségeit.

Nagyobb hatékonyság

A teljesítményelektronikák nélkülözhetetlen szerepet töltenek be számos elektromos rendszer működtetésében azáltal, hogy irányítják az elektromos energia átalakítását – például a frekvencia vagy a feszültség változtatását. Tradicionálisan a teljesítményelektronikákban található chipeket ultra magas tisztaságú szilíciumból készítik, a jövőben azonban ezeket fokozatosan a szilícium-karbidalapú chipek fogják felváltani.

Utóbbiak jobb elektromos vezetőképességgel rendelkeznek, nagyobb átváltási frekvenciát tesznek lehetővé, miközben a hő formájában elvesző energia mennyiségét is mérséklik. Ezenfelül a szilícium-karbid chipekkel szerelt teljesítményelektronikák sokkal magasabb hőmérsékleten működtethetőek, ami egyszerűbb hűtőrendszert tesz szükségessé. Végül, de nem utolsósorban pedig a szilícium-karbid nagyobb elektromos térerősséggel rendelkezik, ami lehetővé teszi az elektromos komponensek méretének csökkentését magasabb hatásfok elérése mellett. Szakértők szerint a szilícium-karbiddal harminc százalékos energiamegtakarítás lesz elérhető.

Gyorsan fog felívelni a kereslet

A jövőben gyorsan fog nőni a szilícium-karbid félvezetők iránti kereslet az elektromos autók térnyerésével, azzal együtt pedig a töltőhálózat és az elektromos hálózat fejlődésével. A piacelemző Yole szerint például 2025-ig évente közel harmadával fog nőni a szilícium-karbid félvezetők piaca.

A Transform projekt a félvezetők, valamint azok gyártási eljárásainak fejlesztését, illetve a gyártási berendezések európai vállalatok számára biztosítását is lefedi. Az 89 millió euró EU-s és állami forrásból megvalósuló projektben szilícium-karbid chipek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalatok osztrák, cseh, francia, német, olasz, spanyol és svéd érdekeltségei vesznek részt. A partner vállalatok között van például a svájci STMicroelectronics, a spanyol Premo és a Valeo-Siemens Automotive is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink