Beszállítók A Bosch új fékei csökkentik a károsanyag kibocsátást

A Bosch új fékei csökkentik a károsanyag kibocsátást

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.28 09:00

A Bosch új fékei csökkentik a károsanyag kibocsátást

A Bosch volfrámborítású féktárcsái nem csak a környezetvédelemben, hanem a biztonságban is nagy szerepet játszanak.

Hirdetés

Ha az autókra és a károsanyag kibocsájtásra gondolunk, általában a belső égésű motorokra, a dízelre és a szmogos városokra gondolunk. Míg a kipufogógáz a leginkább felelős a levegőbe kerülő szennyeződésekért, a fékek és a gumiabroncsok is jelentős szennyező faktorok, mivel a fékpor ugyanúgy árt.

A fékpor termelődésének csökkentése jelentős hatással lenne a járművek környezetre gyakorolt hatására. Ez az oka annak, hogy a Bosch bemutatta új volfrámborítású iDisc féktárcsáit, amik akár 90%-kal is csökkenthetik a fékpor kibocsájtását a jelenleg közúton közlekedő autókéhoz képest.

A fékpor csökkentése, és a féktárcsa életének meghosszabbítása elég fontos kihívás. A forgó részek kétszer tovább tartanak, és a kerekek nem lesznek annyira koszosak. A Bosch szerint a fékteljesítmény nagyjából egyforma a karbon-kerámia féktárcsáéval a megállító erő terén is, továbbá nem is rozsdásodik.

Az új volfrámborítás öntöttvas tárcsákra kerül, azoknak fényes külsőt adva. Mivel a vállalat az egyetlen a világon, aki ilyen féktárcsákat gyárt, valószínű, a beszállítótól fogja a 2019-es Porsche Cayenne kölcsönözni ezt az alkatrészt.

A költségek lehetnek a legnagyobb akadály az iDisc fékek előtt. A Bosch szerint nagyjából háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos öntöttvasak, azonban még így is harmadába kerülnek, mint a karbon-kerámia tárcsák. A tömeggyártás természetesen csökkenthetné a költségeket.

Kiemelt Partnereink