Beszállítók Gyengülő autóipar, sokkolt befektetők – az Aumann gépgyártó is visszaeséssel számol

Gyengülő autóipar, sokkolt befektetők – az Aumann gépgyártó is visszaeséssel számol

autopro.hu/Sz.K. | 2019.07.31 17:00

Gyengülő autóipar, sokkolt befektetők – az Aumann gépgyártó is visszaeséssel számol

Az Aumann gépgyártó 240-260 millió euró (79-85 milliárd forint) üzleti forgalommal számol. Az előrejelzésben meghatározott összeg nyugtalanító az iparági felügyelet szerint. Az Aumann többek között autóipari gépeket és elektromos motorok gyártásához kapcsolódó termékeket készít.

Hirdetés

Egyre több vállalat érzi át a gyengülő autóipari konjunktúra hatásait. Az egyik legújabb példa az Aumann gépgyártó, amely közzétette a folyó üzleti évre vonatkozó előrejelzéseit. A konszernt hátrányosan érinti a visszaeső járműforgalom és az autóiparban jelenlévő egyre nagyobb bizonytalanság. A vállalat részvényei a bejelentést követően 17 százalékponttal estek vissza a tőzsdén.

Az Aumann 240-260 millió eurós (79-85 milliárd forintra) forgalmat vár, ahogy azt a vállalat az észak-rajna-vesztfáliai Bellenben nyilvánosságra hozta.

Eddig azt tervezte a cég, hogy a tavalyi 290,8 millió eurós (95 milliárd forintos) forgalmát idén növeli majd. A működési eredmény is módosították ez csalódást okozott a befektetőknek. Legjobb esetben is csak 22 millió eurós (7,2 milliárd forintot) profitot érhetnek majd el.

„A további piaci változásoktól függően” az EBIT akár csupán 16 millió euró (5,2 milliárd forint) is lehet. A vállalat eredetileg túl akarta szárnyalni a 2018-as 29,3 millió eurót (9,6 milliárd forintot).

Rossz kilátások

A befektetési visszaesés, illetve a gyártóknál és beszállítóknál jelenlevő költségvetési fegyelem a 2019-es pénzügyi évben negatív hatással járhat. A jelentős méretű megbízások ismételt elhalasztása csalódást okozó eredményekhez vezetett az első félévben.

Az Aumann azt feltételezi, hogy a negatív befolyásoló tényezők a folyó pénzügyi év vége után is megmaradnak. A vállalat többek között gépeket és automatizált gyártósorokat, továbbá elektromos motorok gyártásához való termékeket készít az autóipar számára.

A további kilátások sem jók

A szakértők szerint a további kilátások sem jók. Nem várhat a kereslet tartós növekedése – közölte Christian Glowa, a Hauck & Aufhäuser magánbank elemzője. Jóslata riasztóan hat. A mostani előre jelzett eredménycél 20%-kal marad el a konszern által becsülttől. A korrigált működési eredmény szempontjából a vállalat több mint 40%-kal marad el az elvárttól. A Hauck & Aufhäuser a vállalat céljainak csökkentése után megfontolja az Aumannra vonatkozó értékelését is.

A tőzsdén az Aumann árfolyama év eleje óta folyamatos csökken. Csaknem 50%-os mínuszával a Leoni és a Stabilus beszállítókkal együtt a legrosszabbul teljesítő vállalatok között van. Az elmúlt 12 hónap tekintetében ez még rosszabb, több mint 70%-os veszteségével egyértelműen a tőzsdei rangsor „végén” kullog.

Rosszabb üzleti eredmények

Az erőteljes 2018-as növekedés után az Aumann meglehetősen óvatos lett az új pénzügyi évben, főként az autóipar nehézkes fejlődése és gazdaságpolitikai bizonytalanságok miatt. Az üzleti forgalom és eredmény szempontjából a vállalat csak csekély növekedést várt.

A konszern már az első félévben sem tudott szabadulni problémáitól, a gyorsan növekvő elektromobilitási üzletágban zajló üzleti tevékenysége ellenére sem, mivel a két üzletág közül még mindig ez a kisebb. A klasszikus autóipar üzleti tevékenysége gyengült, ennek ellenére az Aumann igazgatója, Rolf Beckhoff ezidáig betartotta pénzügyi céljait.

Az Aumann azonban felkerült azon cégek listájára, ahol az autóipari problémák miatt csökkentik az előrejelzéseket. A közelmúltban számos vállalat, köztük a BASF, vagy a kenőanyagokat gyártó Fuchs Petrolub vegyipari cég is rosszabb üzleti eredményekre figyelmeztettek.

Nyitókép: aumann.com

Kiemelt Partnereink