Beszállítók Addig sztrájkolnak a Bosch munkásai, míg nem lesz megállapodás

Addig sztrájkolnak a Bosch munkásai, míg nem lesz megállapodás

autopro.hu/Sz.F. | 2018.01.26 16:06

Addig sztrájkolnak a Bosch munkásai, míg nem lesz megállapodás

Folytatják a sztrájkot a hatvani Bosch gyár dolgozói, miután tegnap sem született megegyezés a béremelésről. Sőt, elképzelhető, hogy a vállalat egykori miskolci telephelye is bekapcsolódik.

Hirdetés

A dolgozók szerdán tartottak két órás figyelmeztető munkabeszüntetést. A Bosch gyárban két szakszervezet is működik, melyek a dolgozók jogait képviselik, 15 százalékos béremelést követelnek továbbra is. Tavaly decemberben kezdődtek a bértárgyalások, nem született megállapodás, a vállalat egyoldalúan lezárta a bértárgyalást és 8 százalékos emelést hirdetett ki.

– Annyi pozitívuma volt a tegnapi napnak, hogy közeledtek az álláspontok. Sikeres sztrájkot hajtottunk végre. A munkavállalók egy emberként álltak ki a szakszervezet mellett, a bent lévő fizikai munkavállalók 80-90 százaléka részt vett. Három helység volt tömve a munkavállalókkal – mondta el a Hír Tv Reggeli Járat című műsorában Janik Tamás, a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A sztrájk jelentős hatással volt a termelésre, komplett területek álltak le, a gyáron belül az anyagmozgás is szünetelt, két óráig kiesett a termelés. A szakszervezet szerint elképzelhető, hogy a Bosch miskolci telephelyén is sztrájkba kezdenek, ugyanis ott sincs megállapodás a béremelésről.

Rendkívül nagy bérkülönbségek vannak. Miskolcon minimálbér körüli belépő fizetés van, alig találni embert, Hatvanban ez azért nem így van. Azt godnolom, a Bosch csoportnak nem lehet az érdeke, hogy minimálbéren foglalkoztasson munkavállalókat mondta el Kozma Zsolt, a szakszervezeti bizottsági tagja.

Az alelnök szerint hatalmas bérfeszültséget okoz az, hogy az újonnan felvett munkásokat sokszor magasabb alapbérrel foglalkoztatják, mint akik évtizedek óta ott dolgoznak.

Kiemelt Partnereink