Beszállítók 500 új munkahelyet teremt a Denso Magyarországon

500 új munkahelyet teremt a Denso Magyarországon

MTI | 2014.03.25 17:25

500 új munkahelyet teremt a Denso Magyarországon

Újabb, 29 miliárd forintos gyártókapacitás-bővítő beruházást hajt végre a Denso székesfehérvári üzemében - jelentette be Jiro Ebihara, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke kedden az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott tájékoztatóján.

Hirdetés

A japán Denso a világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, 15 éve működtet termelőbázist Magyarországon, és ez idő alatt 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre. A vállalat autóipari részegységek gyártásával foglalkozik, a legmodernebb dízel befecskendező rendszereket, motorvezérlő berendezéseket gyártja. A termékek jelentős részét az Európai Unióban értékesíti nagy motorgyártó cégeknek, mint a Ford, a PSA cégcsoport, a Lamborghini, a Perkins, a John Deere, valamint a vezető japán márkák. A cég beszállítója a négy Magyarországon működő autógyártónak is. A mostani bejelentés 500 új munkahelyet teremt.

A székesfehérvári cég a Denso legnagyobb gyártóbázisa Japánon kívül. Beszállítói forgalmának 25 százalékát magyarországi vállalatok adják, Magyarországon mintegy ötezer embernek ad munkát.

Videó a bejelentésről (kormany.hu)

A japán vállalat 2013. szeptember 21-én jelentette be, hogy mintegy 1,4 milliárd forint beruházással, eszközbeszerzési programja keretében jelentős technológiafejlesztést és kapacitásbővítést valósít meg Székesfehérváron. A fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv keretében csaknem 195 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás támogatása című pályázati kiíráson. A kormány 2013. június 12-én stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel.

A nyilvános cégadatok szerint a Denso Gyártó Magyarország Kft. a 2013. március 31-ig tartó üzleti évében 389 millió euró árbevételt ért el, 16 millió euróval kevesebbet az előző évinél. Mérleg szerinti eredménye 9,89 millió euró veszteség volt, míg az előző üzleti évben 9,26 millió euró nyeresége volt.

A Denso elnöke kiemelte: ez az esemény egy újabb visszaigazolása annak, hogy 17 évvel ezelőtt jó döntést hozott a vállalat, amikor Székesfehérvárra telepítette gyárát. Hozzátette, hogy a Denso megtalálta a számítását Magyarországon. Jiro Ebihara arról is beszámolt, hogy a kormány csaknem 2 milliárd forintos támogatást adott a beruházáshoz.

Jiro Ebihara véleménye szerint a magyarországi gazdasági környezet továbbra is ösztönzi a külföldi tőke beáramlását, ezért a vállalat jövőbeni terveiben szerepel, hogy a kormánnyal kötött stratégiai partnerségi megállapodás értelmében tovább bővítse magyarországi gyártókapacitását. Ismertette, hogy a mostani beruházással a következő három évben 300 fős létszámbővítést vállalt a Denso. A székesfehérvári gyárban új gyártósorokat telepítenek. Ez azonban a termelés zavartalansága mellett nehezen kivitelezhető a jelenleg rendelkezésre álló 70 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban, ezért a termelés bizonyos szegmenseit partnerekhez szervezik ki. Ez az együttműködés a partnereknél további 180-200 munkahely létesítését teszi lehetővé.

Ismertette, hogy a Denso Gyártó Magyarország Kft. fő profilja a közös nyomócsöves befecskendező rendszer gyártása, ami a vállalat árbevételének 70-75 százalékát adja. Ezt a rendkívüli precizitást igénylő terméket 2003 óta gyártják Székesfehérváron. A mostani beruházással a Denso célja, hogy termékei továbbra is piacvezetők maradjanak, és olyan technológiát valósítson meg Magyarországon, amellyel a következő évtized közepéig biztosan versenyképes marad a vállalat.

Kiemelt Partnereink