Beszállítók 3M Hungária: új megoldások autógyártóknak

3M Hungária: új megoldások autógyártóknak

Burkus Zoltán | 2011.05.25 17:29

3M Hungária: új megoldások autógyártóknak

A világszerte Tier1-es beszállítóként tevékenykedő 3M cégcsoport magyar leányvállalatának egyik legfontosabb és legnagyobb fejlődési potenciált mutató divíziója az autóipar – hangzott el a huszadik évfordulóját ünneplő 3M Hungária Kft. mai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A tavalyi üzleti évben 26,6 milliárd dollár bevételt felmutató, a világ 200 országában tevékenykedő, csaknem 75 ezer alkalmazottat foglalkoztató, a gyógyítástól az autóiparon és a munkavédelmen át az iroda- és elektronikai piacig számtalan szegmensben jelenlévő cég termékportfoliója évente ötszáz új árucikkel bővül, ezért többször elnyerte már a világ leginnovatívabb vállalkozása címet. A kibocsátott és függő szabadalmak száma 40 ezer fölött van.

Várallyai István (b1) fogyasztási és irodai termékek divízóvezető, Donna W. Bange (b3) program menedzser és Mats Lennart Friberg (b4), a hazai leányvállalat ügyvezetője.

Az eredmények hátteréről a mai ünnepi sajtóeseményen „Innovációk és ipari trendek a világgazdaságban és a 3M-nél” címmel Donna W. Bange program menedzser tartott előadást. Az amerikai központból egy éve az európai környezet felmérésére érkezett szakember nevéhez 22 szabadalom fűződik, s mint megtudtuk, ez a 3M cégfilozófiájának is köszönhető. Az 1902-ben alapított cég fejlődése mindig is a vevői igények alapos felmérésén, megértésén, és az ezekre adott pontos válaszokon, a partnerekkel folytatott szoros együttműködésen alapult – fejtette ki Donna W. Bange. A 3M által használt 45 technológiai alap-platform azt jelenti, hogy jelenleg a világ három legfejlettebb cége közé sorolhatók. A platformok közül olykor 5-10 terület meglepő kombinációival vált lehetővé olyan innovatív, diverzifikált termékek kifejlesztése, mint például az éjszaka is látható fényvisszaverő táblák és útburkolati jelek, zsebméretű projektorok, a világszerte ismert Post-it, és a high-tech orvosi, kommunikációs és biztonsági eszközök. Mindezeket az eredményeket a 3M takarékos energiafelhasználással és környezetbarát, tiszta megoldásokkal érte el: 2011-ben ennek elismeréseként elnyerte az Energy Star díjat. A 3M cégcsoport a tavalyi üzleti évben 26,6 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 9,6 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. A cégcsoport árbevételének több mint 5 százalékát, közel 1,4 milliárd dollárt fordított a K+F tevékenység finanszírozására világszerte.

– A 3M termékei azért lehetnek sok területen sikeresek, mert az egyes ágazatok fejlesztéseihez a vállalat minden dolgozója hozzáférhet. Nemcsak a világszerte alkalmazásukban álló 9000 tudós és mérnök munkaidejének 15 százalékát kell innovációra fordítaniuk: munkakörtől függetlenül mindenkit új technológiák fejlesztésére motiválnak – osztotta meg a cég titkát Mats Lennart Friberg, a hazai leányvállalat ügyvezetője.

A cég mintegy 60 ezer terméket tartalmazó, rendkívül széles skálájában igen jelentős, közel 8,6 milliárd dolláros forgalmat produkál az ipari és közlekedési ágazat. Az autóiparban többek között csiszolóanyagokkal, autóápoló szerekkel, ragasztási kötéstechnológiával, zajcsökkentő anyagokkal, csatlakozókkal, fóliákkal a 3M számos autógyár Tier1-es beszállítója a Suzukitól a Mercedes-Benzig. Mats Lennart Friberg kifejtette: a Suzukival meglévő sok éves, eredményes partnerség mellett főként az Audi és Mercedes-Benz folyamatban lévő magyarországi beruházásai adnak biztató jövőképet számukra. Magyarországot és a közép-európai régiót egyértelműen növekedési lehetőségnek látják. A mintegy 70 alkalmazottat foglalkoztató magyar cég belföldi értékesítési árbevétele tavaly közel 6,1 milliárd forint volt, ami 2,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, de még mindig 17 százalékkal marad alatta a gazdasági válság előtti időszak forgalmának. A társaság árbevétele idén várhatóan eléri a 2008-as szintet.
Kárpáti Tamással, a 3M autóipari és repülőgépipari divíziójának vezetőjével készült helyszíni interjúnkat hamarosan olvashatják.

Kiemelt Partnereink