Beszállítók 350 millióból alakított ki szolgáltatóközpontot az Alcoa Székesfehérváron

350 millióból alakított ki szolgáltatóközpontot az Alcoa Székesfehérváron

MTI | 2016.06.14 15:29

350 millióból alakított ki szolgáltatóközpontot az Alcoa Székesfehérváron

A beszállító 2015 szeptemberében jelentette be, hogy két különálló - Alcoa és Arconic - piacvezető vállalattá kíván szétválni. Ez a terv várhatóan 2016 második felében teljesedik be.

Hirdetés

Katus István országigazgató, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója úgy fogalmazott az átadó ünnepségen, hogy „egyik szemük sír, a másik pedig nevet”. Mint mondta, egy húszéves történet fejeződik be a kettéválással, miközben a globális szolgáltató központban dolgozók száma a kezdeti 10-ről 450-re nőtt. Ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy a jövőben mindkét cég számít az ott foglalkoztatottak tudására.

Graeme Bottger az Alcoa Global Business Services elnöke, általános alelnök közölte, hogy nemzetközi szolgáltató központjuknak 5 kontinensen kétezernél több alkalmazottja van. Beszélt arról is, hogy a magyarországi az egyik legnagyobb központ, amely elsősorban a pénzügyek területére összpontosít.

Az Alcoához az az öt üzletág fog tartozni, amelyek jelenleg az alapfeldolgozást végző upstream (Global Primary Products) szegmenst alkotják: bauxit, timföld, nyers alumínium, öntödei termékek és energia. Az innováció és technológia által vezérelt Arconic nevű vállalathoz a Globális Hengerelt Termékek (Global Rolled Products, GRP), a Mérnöki Termékek és Megoldások (Engineered Products and Solutions, EPS), valamint a Szállítmányozási és Építőipari Megoldások (Transportation and Construction Solutions, TCS) üzletág fog tartozni.

A jövőben az Alcoa két elkülönült szolgáltató központot fog működtetni Székesfehérváron. Egy 440-es létszámú szervezet az Arconic; míg a másik, 150-es létszámú szervezet a jövőbeni Alcoa üzleti tevékenységeit fogja támogatni.

A 128 éves Alcoa 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben (most Alcoa-Köfém Kft.). Székesfehérvár mellett Nemesvámoson és Egerben működtetnek gyárat. A cégcsoport szintén Magyarországon, Székesfehérváron hozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi.

Kiemelt Partnereink