Beszállítók 180 új munkatárs a Ferrari magyar beszállítójánál

180 új munkatárs a Ferrari magyar beszállítójánál

MTI/autopro.hu | 2013.11.21 09:42

180 új munkatárs a Ferrari magyar beszállítójánál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó 3 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

Hirdetés

A szerdai projektzáró ünnepségen Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány számára lényeges, hogy a magyar gazdaság növekedése együtt járjon a foglalkoztatás bővülésével. A Harman/Becker példaértékű beruházása ezért fontos üzenet a magyar kormány és az emberek számára – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte: a 2008-as válság óta kevés olyan cég van, mint a Harman, amely képes volt fejlődni és létszámot bővíteni. Úgy vélte, akik ebben az időszakban képesek voltak talpon maradni, a következő évek nyertesei lesznek.

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó 1995 óta van jelen Székesfehérváron, és azóta folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét a Sóstói Ipari Parkban. A cég megalakítása óta elektroakusztikai komponensek és késztermékek gyártásával foglalkozik. Akusztikai üzletágában az autóipar számára hangszórókat, hangszórórendszereket és mikrofonokat gyárt. A kft. tevékenységi köre 2006 végétől kibővült az elektronikai üzletággal. A Székesfehérváron gyártott elektronikai modulok és késztermékek gépkocsik navigációs és infotainment rendszereibe kerülnek. A Harman/Becker székesfehérvári gyára többek között a BMW, Audi, Mercedes, Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover, Maserati és Ferrari autógyár beszállítója.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy a fejlesztések mellett fontos a magasabb hozzáadott értékű termékek gyártása, mert azzal a minőségi munka irányába és a magasan kvalifikált szakemberek alkalmazása felé mozdulhat az ország. A jövő nagy kihívásának nevezte az olyan szakemberek képzését, akik képesek megfelelni a magas elvárásoknak. Jelezte, hogy emiatt a szakképzés átalakítása már megtörtént, de azt tartalommal kell megtölteni.

Johannes Scherm, a Harman Manufacturing & Quality Europe alelnöke kiemelte: a székesfehérvári üzem óriási fejlődésen ment keresztül 1995 óta, amikor csak egy kis beszállítóüzem volt. Akkor egy bérelt épületben működtek, most pedig Székesfehérváron található a Harman legnagyobb üzeme, amely közvetlen kapcsolatban van az autóipari vevőkkel. Eközben pedig az egyszerű alkatrészek gyártásától eljutottak előbb a hangszórógyártáshoz, majd az elektronikai termeléshez.

Kapacitásbővítés a székesfehérvári Harman/Beckernél
Kattintson a képre további fotók megtekintéséhez!

Kis István ügyvezető igazgató közölte: a Harman 4,3 milliárd dolláros árbevételre tett szert 2013-as üzleti évében. Világszerte 14 ezer dolgozója van, közülük több mint 1300 Székesfehérváron dolgozik.

Emlékeztetett: 2009-ben új gyárépületet építettek, majd 2010-ben döntöttek az elektronikai kapacitásbővítés mellett. Ezzel párhuzamosan létszámuk a 2010-es 953-ról 1300 fölé nőtt.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a székesfehérvári gyár árbevétele a 2010-es 40 milliárd forintról 2012-re 122,5 milliárdra emelkedett, ezzel sikerült Magyarország legjobb 100 cég közé kerülniük.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a fejlesztés többről szól, mint a 180 munkahelyről, hiszen ennyi család kapott lehetőséget egzisztenciális biztonságának megteremtésére.

Úgy vélte: a beruházás a bizalmat is mutatja a város iránt, hiszen a vállalat helyben képzelte el újabb fejlesztését.

Kiemelt Partnereink