Archív Második legnagyobb orosz autógyár a Fiattal

Második legnagyobb orosz autógyár a Fiattal

MTI | 2010.02.11 12:46

Második legnagyobb orosz autógyár a Fiattal

Autógyártó közös vállalatot létesít a Fiat és az orosz Sollers. 2,4 milliárd eurót fektetnek a közös vállalatba, melynek célja évi 500 ezer autó gyártása – írja az orosz kormány közleménye. A közös vállalat második legnagyobb orosz autógyár lesz az AvtoVAZ után.

Hirdetés
Putyin, gyárlátogatáson a Sollers vállalatnál.
Putyin gyárlátogatása a Sollers vállalatnál.

A vállalat kilenc Fiat modell összeszerelését végzi majd és termelésének 10 százalékát exportálja. A sebességváltók és a motorok Oroszországban készülnek majd. Claudio Scajola olasz ipari miniszter szerdai bejelentése szerint a Fiat SpA és az orosz Sollers OJSC az amerikai Chrysler Group LLC részvételével létesít közös vállalatot Oroszországban. „A Fiat Chrysler márkájú autók gyártását tervezi” – közölte a miniszter az olasz és az orosz fél között létrejött közös vállalati megállapodást kommentálva.

Egy, az ügylethez közel álló forrás szerint a Fiat olyan Chrysler márkákat, mint például a Jeep visz be a közös vállalkozásba és az orosz fél kiválaszthatja a helyi piacra általa legmegfelelőbbnek tartott modellt. A közös vállalati szerződést formálisan csütörtökön kötik meg Vlagyimir Putyin miniszterelnök jelenlétében a Sollers Moszkvától keletre fekvő Naberezsnyie Cselnyi üzemében. Az üzem évi 80 ezer autó gyártásához elegendő termelési kapacitással rendelkezik.

Nyitókép a Sollers honlaján. Színesben látják a világot.

A Sollers az utóbbi években az egyik legnagyobb orosz autógyártóvá nőtte ki magát. 2009-ben, amikor felére zuhantak az autóeladások Oroszországban, 62 ezer kocsit értékesített. A vállalat valószínűleg felváltja az Oleg Gyeripaszka érdekeltségébe tartozó GAZ autógyárat a kormány terveiben egy második orosz-külföldi autóipari konzorcium létesítésére a Renault-AvtoVAZ mellé. A kormány eredetileg GAZ és a német Opel összevonásában gondolkodott.

Kiemelt Partnereink