Archív A Fiat TwinAir a 2011-es Év Motorja

A Fiat TwinAir a 2011-es Év Motorja

autopro.hu/K.A. | 2011.05.20 08:14

A Fiat TwinAir a 2011-es Év Motorja

A Fiat TwinAir erőforrása a „Nemzetközi Év Motorja 2011.” díjak kiosztásán négy elismerésben részesült – ahol elindult, jobbnak bizonyult vetélytársainál.

Hirdetés

A 36 ország 76 szakújságírójából és autóipari szakértőjéből álló zsűri nem csupán saját méretosztálya – 1000 cm3 alatt – legjobbjának választotta meg a TwinAir motort, hanem az összesítésben legjobbnak ítélt erőforrásnak járó „Nemzetközi Év Motorja 2011.” díjat is az olasz kéthengeresnek osztotta ki. A Fiat Powertrain TwinAir erőforrása emellett a „Legjobb Új Motor” és a „Legjobb Zöld Motor” díjakat is megkapta.

Miután tavaly az 1.4 MultiAir Turbo nyerte el a „Nemzetközi Év Motorja 2010.” díjat, a TwinAir mostani sikere megerősíti a Fiat Powertrain piacvezető pozícióját a modern technológiai tartalmú, alacsony környezeti terhelésű, kis lökettérfogatú erőforrások fejlesztésében és gyártásában.

A jelenleg 85 lóerős turbo a Fiat 500/500C modellhez rendelhető, hamarosan az új Lancia Ypsilon kínálatát is erősítő TwinAir erőforrás a közeljövőben 65 lóerős szívó kivitelben is megjelenik. Később lesz erősebb, 105 lóerős turbós változatban – kategóriaelső 120 LE/liter fajlagos teljesítménnyel –, továbbá egy környezetbarát, 80 LE Turbo Bi-Fuel kettős üzemű verzió is.

A méretcsökkentés – downsizing – filozófiáját képviselő TwinAir motorcsalád tagjai a kifinomult MultiAir technológiát hasznosítva valósítanak meg intelligens szívószelep-vezérlést, ami jó teljesítményszintet, továbbá alacsony üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátás eredményez.

A Díjakat Aldo Marangoni, a Fiat Powertrain termékfejlesztésért felelős alelnöke, és Dario Sacco motorplatformokért felelős alelnök vette át. – Mai sikerünk megkoronázása az innovatív technológiai megoldások kutatására és az egyre jobb hatásfokon működő motorok tervezésére irányuló, kemény munkánknak. Motorjaink hozzájárulnak ahhoz, hogy a Fiat S.p.A. csoport megőrizhesse vezető helyét a világ leginkább környezetbarát autógyártóinak sorában – mondta.

Kiemelt Partnereink