Archív A Chryslernél dűlőre jutott a szakszervezetekkel a Fiat

A Chryslernél dűlőre jutott a szakszervezetekkel a Fiat

MTI/autopro.hu | 2011.10.14 08:19

A Chryslernél dűlőre jutott a szakszervezetekkel a Fiat

Ami Olaszországban nem sikerült, azt az Egyesült Államokban valósította meg a Fiat. A torinói csoport előzetes megállapodást írt alá az autóipari szakszervezettel és ez szárnyakat adott a részvényeknek.

Hirdetés
Sergio Marchionne

Egy hónap alatt tető alá hozta a szakszervezetekkel való megállapodást a Fiat-Chrysler vezérigazgatója, Sergio Marchionne. Szeptember közepén még beszélő viszonyban sem volt az amerikai Autóipari Dolgozók Szakszervezetét (UAW) vezető Bob Kinggel, most viszont megszületett a Fiatnak a milánói tőzsdén szárnyakat adó szerződés. A torinói csoport részvényeinek értéke az aláírást követően 7,7 százalékkal emelkedett.

A Fiat 2009-ben szállt be a csődbe ment amerikai autógyárba, amelyben a kezdeti húszról részesedése mára 53,5 százalékra emelkedett. Marchionne az elején az amerikai szakszervezetekkel való sikeres párbeszédet szembeállította a szerinte csak feszültséget gerjesztő olasz érdekképviseletekkel; idén szeptemberben azonban ugyanezzel vádolta meg a 113 ezer amerikai autóipari munkást képviselő UAW-t is.

Az UAW és a Chrysler között végül is megkötött és a következő négy évre szóló megállapodásban az szerepel, hogy 2015-ig a gyár dolgozóinak kezdő fizetése a jelenlegi 14 dolláros órabérről 19,28 dollárra emelkedik. Teljesítménytől függően a munkások évi 1000-3500 dollár egyszeri prémiumban részesülnek, viszont lemondtak a béremelésről.

A Fiat 4,5 milliárd dollárt fektet be a Chryslerbe és 2015-ig 2100 új munkahelyet teremt. A szerződésről a Chryslernél dolgozó 26 ezer UAW szakszervezeti tagnak még szavazni kell, az eredmény szakértők szerint nem kétséges.

- Amerikában sikerült az, amit a Fiat Olaszországban meg sem kísérel: Marchionne csak az óceán túloldalán fektet be - reagált Maurizio Landini, a radikális Fiom olasz nehézipari szakszervezet főtitkára. Megerősítette, hogy október 21-én a Fiom országos sztrájkot hirdet a Fiat „hazaáruló politikája ellen”.

Kiemelt Partnereink