Trend 26 tonnás elektromos kamion érkezik a Daimlertől

26 tonnás elektromos kamion érkezik a Daimlertől

autopro.hu/B.B. | 2016.07.29 11:30

26 tonnás elektromos kamion érkezik a Daimlertől

A kisebb, 7,5 tonnás, villanymotoros haszongépjármű hamarosan megvásárolható lesz, több tíz tonnás társára még egy kicsit várni kell.

Hirdetés

Talán nincs olyan gyártó, amelyik a Daimlernél következetesebben és kitartóbban fejleszti az elektromos haszongépjárműveket. A következő évtizeddel komoly mérföldkőhöz érkezhet a teherautók piaca, hiszen a nehéz haszongépjárművek között is kezdetét veheti az elektromos hajtás elterjedése.

A gyártó haszongépjármű divíziójának első embere, Wolfgang Bernhard közlése szerint mind az akkumulátorok, mind a piac megérett arra, hogy a 26 tonnás, 200 kilométeres hatótávú Mercedes Urban eTruck közúti tesztelése megkezdődjön. A jármű feladata egyelőre áruterítés, szupermarketek ellátása lesz. Alapesetben a gép 212 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort kap, ám igény szerint kisebb energiatároló is kérhető lesz majd – ez esetben természetesen a vételár is barátságosabbá válik. A telepek töltése 2-3 órát vesz majd igénybe.

26 tonna, 3 tengely - áruterítés lesz a feladat

Wolfgang Bernhard nem kívánt nyilatkozni a fejlesztések anyagi oldaláról, mint elmondta ebből a szempontból még nem tartanak ott, ahol szeretnének, ugyanakkor jelentős érdeklődés mutatkozik az elektromos haszongépjárművek iránt. Komolyabb előrelépést az akkumulátorok árának csökkenése hozhat.

A 26 tonnás gép érkezéséig a piaci igényeket a Daimler a 7,5 tonnás Mitsubishi Fuso eCanter segítségével elégítheti ki.

A 7,5 tonnás hangtalan teherkocsi hamarosan megjelenik a kereskedésekben

Az elektromos autók után a verseny egyre kiélezettebbé válhat a környezetbarát meghajtású teherkocsik esetében is. Az Automobilwoche szerint a Renault 16 tonnás gépet fejleszt, a VW-konszernből az MAN sem maradna ki a versenyből. A tengerentúlról a Tesla szállna ringbe – igaz, az e-teherautók és -buszok gyártása ott még csak inkább gondolat.

Kiemelt Partnereink