Autopro Blog Néha fel kell állni az íróasztaltól

Néha fel kell állni az íróasztaltól

Müller Gergő | 2015.09.25 09:49

Néha fel kell állni az íróasztaltól

Gyakornoki éveim során az egyik legkellemesebb élményt egy multinacionális vállalat, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. nyújtotta.

Hirdetés

A szelepfejlesztési csoportban dolgozom. Tagja lehetek egy fiatalos, jó hangulatú, magasan kvalifikált mérnökökből álló csapatnak. Modern irodai eszközök és kényelem, valamint a figyelem is kijár egy ide érkezőnek, igazi szakmai kihívásokkal szembesülök minden nap.

Megtanultam azt, hogy a papíron működő ötletek milyen arányban válhatnak valósággá. Elmélyültem a CAD technológia egyedi alkalmazásaiban, a fröccsöntés tudományában, konstrukciós problémák megoldásában.

Néha jól esik felállni az íróasztaltól, és a gyakorlatban is megtapasztalni, hogy mit jelent, amikor a tervezett nyomás feltölti a szelepeket, vagy látni életnagyságban, amikor a szelepek által vezérelt légrugó tonnákat mozgat meg. A kecskeméti lokáción többször is lehetőségem volt tesztek elvégzésében segíteni, aminek köszönhetően mélyebb, gyakorlatiasabb tapasztalatot szereztem a szakmában.

Főként elektropneumatikus szintező szelepekkel foglalkozom. Ezek feladata adott magasságszint biztosítása a jármű és a talaj között. Több szenzor figyeli a nyomást és a magasságot, és egy központi vezérlő egység szabályozza a beavatkozást. A levegő töltését a légrugó felé, illetve az attól való elvezetését az ELC (Electronic Leveling Control – elektronikus szintszabályzó) szelepcsalád végzi.

A szintszabályzó szelepekkel kapcsolatos ismeretereimre hagyatkozva lehetőséget kaptam diploma írására is. Munkámmal bekapcsolódom a vállalat optimalizációs projektjeibe. Már megtettem a lépéseket egy olyan új szelep felé, amely kevés alkatrészszám mellett, kisebb anyagi ráfordítással képes ugyanazt a funkciót ellátni. Az ötlet kidolgozásával hozzájárulok több ezer termék alacsonyabb költségéhez, illetve a környezet védelméhez is, mivel kevesebb anyag felhasználásával valósulhat meg a gyártás.

Kiemelt Partnereink