Autopro Blog Ezért kellenek lányok a műszaki pályákra

Ezért kellenek lányok a műszaki pályákra

Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta | 2015.05.22 08:18

Ezért kellenek lányok a műszaki pályákra

A téma megosztja a közvéleményt. Mégis, a szakképzett munkaerő iránti kereslet kielégítésére az egyik megoldás lehet a lányok megnyerése a műszaki, informatikai pályák számára.

Hirdetés

Nem logikus és nem is demokratikus az emberiség több mint felét kitevő nőket kizárni e szakmákból. Pedig arányuk jelenleg a karrier magasabb lépcsőfokain és a vezető pozíciókban különösen alacsony, az „üvegplafon” jelenségnek köszönhetően.

A világ sok országában – köztük Magyarországon is – az 1870-es évektől nyíltak meg a kapuk a nők előtt a felsőoktatási intézmények kapui. Az első, egyetemi diplomás magyar nő dr. Hugonnai Vilma orvos volt (1847-1922). Az első mérnökhallgató nők a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultak 1918-ban. A befogadás szigorodott a két világháború között: egy 1927-es rendelet szerint nők nem folytathattak gépészmérnöki és vegyészmérnöki tanulmányokat a Műegyetemen. Az Építészmérnöki Karon a hallgatók összlétszámának 5 százalékáig vehettek fel nőket, de csak akkor, ha nem volt elég férfi jelentkező. A második világháború éveiben és az azt követő 5 évben a női hallgatók százalékos aránya több mint megkétszereződött. E nagy növekedés ellenére, a lányok száma ebben a korszakban sem érte el az összes hallgató számának 20 százalékát. Ma sincs másképp!

A középiskolás lányok körében a műszaki pályák iránti érdeklődés három jelentős motivációja a megfelelő érdeklődési kör, a biztos megélhetés és a mérnök végzettségű szülők hatása. A műszaki pályáktól való elfordulás okai a nemi sztereotípiák, az alacsony önbizalom, a műszaki területek iránti érdektelenség és a feltételezett női inkompatibilitás.

Egy 2007 és 2009 között zajló kutatás megállapította, hogy a kutatás-fejlesztési területeken a nők és férfiak között nincs esélyegyenlőség; azok a nők vannak hátrányosabb helyzetben, akik férjezettek, van gyermekük, hátrányosabb családi, területi környezetből származnak és/vagy a férj, partner nem támogatja munkájukat; a nőkkel szemben a férfiakkal azonos elismeréshez nagyobb elvárások kapcsolódnak, illetve ugyanolyan eredmények eléréséhez sokkal több áldozatot kell hozniuk.

Holott a tehetséges nők magas szintű képzése, a férfiakéval azonos mértékű előmenetelük támogatása karrierjük során, ezáltal megtartásuk a kutatói és mérnöki pályán elemi társadalmi érdek, mivel újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője.

Ezt felismerve Magyarországon 2012 óta szervezik meg a Lányok Napját, amely akció fő célja a pályaválasztás előtt álló lányok érdeklődésének felkeltése a mérnöki, informatikai és egyéb, jövő-orientált szakmák iránt. Az ötlet az Egyesült Államokból ered, az 1990-es évekből. Németországban 2000 óta szerveznek “Girls' Day”-t, egyre nagyobb sikerrel. Azok a cégek, amelyek ilyenkor beengedtek lányokat üzemeikbe, egyöntetűen az tapasztalták, hogy vállalatuknál nőtt a műszaki és informatikai területen dolgozó fiatal nők száma. A német példát követve további tíz európai országban rendszeresen megrendezik az akciót április utolsó hetében. A “Science It’s a Girl Thing” kampány 2012 júniusában indult Brüsszelben. A “Girls in ICT” a telekommunikáció és infokommunikációs technológiák népszerűsítése céljából létrejött kezdeményezés, mely a lányokat veszi célba.

Tényleg kérdéses lenne napjainkban még bárki számára, hogy szükség van nőkre is a műszaki pályákon?

Kiemelt Partnereink