Techtogether Szénszálas kompozittal növelnék a hatékonyságot a debreceniek

Szénszálas kompozittal növelnék a hatékonyságot a debreceniek

autopro.hu/P.M. | 2016.10.13 12:30

Szénszálas kompozittal növelnék a hatékonyságot a debreceniek

Mozgalmas évet hagytak maguk mögött a Debreceni Egyetem járműépítői: kipróbálták magukat sűrített levegős hajtással és napenergiával is.

Hirdetés

– Az idei szezont sikeresen zártuk – kezdte Varga Tamás Antal, a Debreceni Egyetemet képviselő csapat vezetője. – A IX. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen két csapatunk vett részt, amelyek közül a Puff-Air a gyorsasági futamot új pályarekorddal nyerte meg. A Debreceni Egyetem csapatai az elmúlt 3 év eredményeit tekintve a 2. legeredményesebbek ezen a versenyen, ez büszkeséggel tölt el minket. Ezen kívül idén első alkalommal indultunk el a Londonban megrendezett ShellEco marathonon Prototype és Battery Electric kategóriában. A csapatunk sikeresen teljesítette a verseny szigorú technikai követelményeit, majd ezután a pályára is gurulhattunk, ahol az 58 induló közül a 30. helyezést értük el, 101,8 km/ kWh-ás átlagfogyasztással. Erre az eredményünkre vagyunk a legbüszkébbek, hiszen első részvételünk után máris remek eredményt tudtunk felmutatni.

Elmondta azt is, jelenleg alakulóban van az új csapatuk a jubileumi X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyre, sőt már tervezik az indulásukat a Shell-Eco marathonon is. Hozzátette: idén nyáron átszervezték az egyetemen a laborokat, amelynek köszönhetően a járműépítő csapatok egy közös, elkülönített helyiséget kaptak, amely jelentősen meg fogja könnyíteni a munkájukat.

– Az újabb járművek építésénél, mindig fontos szerepet játszik a súlycsökkentés, így terveink között szerepel az, hogy az újabb Shell-Eco marathonos járművünk vázát és burkolatát teljes egészében szénszálas kompozitból készítjük el, amelyhez nagy segítségünkre lenne kompozit technológiával foglalkozó cégek szakmai, illetve anyagi támogatása – válaszolta arra a kérdésre, milyen szponzori segítség lendítene a munkájukon. – Ezen kívül nagyon hasznosak a verseny közben kapott telemetria adatok, amelyhez méréstechnikával foglalkozó cégeket kívánunk felkeresni. Kiváló kapcsolatot ápolunk az egri telephelyű robert Bosch Automotive Steering Kft.vel, ahova már számos régebbi csapattag nyert felvételt, illetve jelenleg is figyelik a hallgatóinkat.

A Techtogether Automotive Hungary csapatversenyen gépészmérnök, mechatronikai mérnök, illetve műszaki menedzser hallgatók képviselik a Debreceni Egyetemet. A versenyt azzal a szándékkal hozta létre szakportálunk, hogy elősegítse az ipar szereplői és a hallgatók közötti híd kiépítését.

– Szerintem egy multinacionális cég sokkal szélesebb körű lehetőségeket biztosít egy pályakezdőnek, mivel számos junior mérnöki állásajánlatot hirdet. Az ilyen pozíciókban felvételt nyert hallgatók már az operátorok szintjétől megismerhetik a gyár működését, így a későbbiekben könnyebben át tudják majd látni a folyamatokat. Az ilyen mentorprogramokban az adott területen lévő dolgozók figyelme rájuk irányul, ami hozzájárul a szakmai fejlődéshez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink