Szolgáltatók Plusz három százalékot várnak az elemzők

Plusz három százalékot várnak az elemzők

MTI | 2015.08.14 13:22

Plusz három százalékot várnak az elemzők

Az idén 3 százalék körüli GDP-növekedést várnak a makrogazdasági elemzők a második negyedévi előzetes adat ismeretében.

Hirdetés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: a GDP második negyedévi, 2,7 százalékos növekedése a mezőgazdaság gyengébb teljesítménye miatt maradt el az első negyedévben mért 3,5 százalékostól. A harmadik és negyedik negyedévben is 3 százalék alatti éves gazdasági növekedési ütemre számít Németh Dávid.

Az alacsony hitelkiáramlásból az elemző arra következtetett, hogy a beruházások alacsony szintje is szerepet játszhatott a lassulásban. Az ipar, ezen belül is a feldolgozó- és az építőipar teljesítménye hajtotta a gazdaságot, és a korábbi negyedévekhez hasonlóan a második negyedévben az export is hozzájárult a bővüléshez - mondta. Megjegyezte, hogy a lakossági fogyasztás a szolgáltatások terén nem tudott jelentősebben hozzájárulni a növekedéshez.

Hangsúlyozta: a szeptemberben megjelenő részletes adatok megjelenéséig nehéz konkrétumokat mondani a második negyedéves teljesítményről.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a második fél évben várható gyorsulás ellenére, a részletes adatok ismeretében - amennyiben azok megerősítik az első becsléseket - valószínűleg felülvizsgálják az idei 3,3 százalékos növekedési előrejelzésüket. Kiemelte: a növekedés lassulását kifejezetten a mezőgazdaság tavalyinál jóval gyengébb teljesítménye okozta. Mivel számos terménynél nem ismertek még a terméseredmények, nem kizárt, hogy egy későbbi revízió során változik a GDP lefutása.

Rámutatott: a második fél évben gyorsulhat a gazdasági növekedés a tavalyi gyenge második fél év miatt is. Egy évvel ezelőtt ugyanis az egyik hazai autógyár két korábbi modelljének gyártását leállította, ami egyszeri kiesést okozott az ipari termelésben, így annak bővülése az alacsonyabb bázis miatt jóval erőteljesebb lehet. Szintén a GDP-növekedés erősödésének lehetőségére utalhat, hogy a tavalyi harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése is. Idén pedig a Takarékbank a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódására számít. A második fél évben a kifutó EU-ciklus forrásainak felgyorsuló felhasználása miatt a beruházások is újra élénkülhetnek - vélekedett.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői kommentárjukban kifejtik: a második negyedévi GDP-adat valamelyest alulmúlta a várakozásaikat. A mezőgazdaság teljesítményének csökkenése azért nem meglepő, mert tavaly kiemelkedő évet zárt a szektor, így a magasabb bázis is közrejátszhatott. Jelezték: a kép csak a részletek közzétételét követően lesz teljes. Várakozásaik szerint a gazdasági növekedés a következő negyedévekben tovább lassulhat. A júliusi gyengébb feldolgozóipari beszerzési menedzser index és az augusztusban várható autóipari gyárleállások is arra utalnak, hogy a gazdaság fő motorjának számító ipar esetében alacsonyabb értékeket publikálhat a KSH, ez pedig a növekedésre is hatást gyakorolhat - írták.

Az adat közzététele után a forint kissé gyengült, majd visszatért a reggeli szintek közelébe.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink