Szolgáltatók Nevető és síró állást kínáló cégek

Nevető és síró állást kínáló cégek

Gulyás Géza | 2014.06.11 07:10

Nevető és síró állást kínáló cégek

Komárom-Esztergom megyében - mint országszerte - mostanában az egyik szeme nevet, a másik sír a multinacionális autóipari beszállító cégeknek. Nagyon sok állást kínálnak, nagyon sok a jelentkező - ugyanakkor egyre nehezebben találnak megfelelő embereket.

Hirdetés

Nemrég állásbörzét tartottak Tatabányán, zsúfolásig megtelt a sportcsarnok. Több mint 700 állást kínáltak a különböző cégek a különböző pozíciókba. Adatokat, e-mail címeket és telefonszámokat rögzítettek, tesztlapokat töltöttek ki a jelentkezők - az eredményekből azonnali állás is született, de jellemzően pár hét múlva értesítik az embereket a személyes beszélgetések lehetőségéről.

A megyében jelentősen csökkent a munkanélküliség a legfrissebb adatok szerint, de a további előrelépés már különböző okok miatt nehéz lesz. A miértről Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője beszélt, akit azóta a T. Ház fenntartható fejlődés bizottságának alelnökévé is választottak.

Kiemelte, hogy Magyarországon az egyik legiparosodottabb térség Komárom-Esztergom megye, főleg a külföldi cégek itteni leányvállalatainak köszönhetően. Az országos átlagnál nagyobb mértékben vannak jelen, ami alapjában jónak mondható, de a globális piaci mozgások okán kockázatokat is hordoz magában. Ezt a sérülékenységet csökkentheti, hogy az európai vállalatcsoportokon belül belső versenyek befolyásolják a kapacitásbővítések helyszínét. A legtöbb magyarországi leányvállalatnak jobb pozíciója van, mint vetélytársainak, viszont az a bökkenő, hogy városainkban a megnövekedett minőségi és mennyiségi elvárásokhoz nem mindig áll rendelkezésre elegendő munkaerő.

- Egyre súlyosabb munkaerő-szerkezeti problémával állunk szemben - tette hozzá Bencsik János -, melyet oktatásunk színvonala is befolyásol. Sokat beszélünk a duális szakképzésről, amely csaknem teljes fordulatszámmal szeptembertől indul, de a hatása még érthetően kérdéses. Ugyanakkor rohamosan nő az alacsony képzettségű lakossági csoportok aránya, akik egy részénél a munkavállalás iránti készség hiánya is rontja az elhelyezkedési esélyeket.

– A kötelességek és a jogok egyensúlyát kell megtalálni – fogalmazott Bencsik János –, a munkaadói és a munkavállalói oldalon egyaránt. A városkörnyéki településeken alacsonyabb a munkanélküliség, szögezte le az országgyűlési képviselő. Ez azt mutatja, hogy a falvakban élőkben erőteljesebben munkál az egészséges életösztön, s még a hosszabb utazást is vállalják az ipari parkok által kínált munkalehetőség érdekében. Egy másik probléma, hogy a megyénkkel határos Szlovákia polgárai versenyképesnek fogadják el a nálunk felajánlott jövedelmet, vállalják a napi ingázást, tovább növelve a már így is súlyos szerkezeti problémákat.

Végül egy-két érdekes konkrétum az állásbörzéről: az oroszlányi Wescast Hungary Autóipari Zrt. standján megtudtuk, hogy összesen 13 pozícióba keresnek megfelelő szakembert, vagy olyan jelentkezőt, aki néhány hónapon belül munkába állhat. Bagoly Imre Senior HR generalista elmondta, hogy az elmúlt fél évet egyértelműen a dinamikus növekedés jellemezte. Míg ősszel 1000 dolgozójuk volt, most 1400 van, és a következő hónapokban legalább másfél száz újabb munkatársra lesz szükségük. Jelentősen nőtt a kipufogócsonkokat, turbóházakat és integrált turbóházakat öntő-megmunkáló cégnél a megrendelések mennyisége. Ennek köszönhetően nemsokára hétvégeken sem áll le a termelés. Olyan operátorokat is keresnek, akik csak szombaton kell, hogy dolgozzanak náluk.

A Wescaston kívül hasonló nagyságrendben toboroz a tatabányai, gumiabroncsokat gyártó Bridgestone és az autóipari csatlakozókat készítő, szintén a megyeszékhely ipari parkjában letelepült Delphi. Előre terveznek több hónapra - de nem tudják előre, hogy megtalálják-e a megfelelő embereket a környékről, vagy kényszerből felgyorsul a fluktuáció.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink