Szolgáltatók Módosulhat az éves szlovák autópálya matricák érvényességi ideje

Módosulhat az éves szlovák autópálya matricák érvényességi ideje

MTI | 2016.10.27 13:55

Módosulhat az éves szlovák autópálya matricák érvényességi ideje

Az egész évre szóló autópálya matricák érvényességi idejének megváltoztatására készülnek Szlovákiában, az éves matricákat a jövőben nem a naptári évre, hanem a megvásárlástól számított 12 hónapra lehet majd megvenni - közölte a pozsonyi Pravda a szlovák közlekedésügyi tárcára hivatkozva csütörtökön.

Hirdetés

Szlovákiában az idén januárban váltották fel a hagyományos autópálya matricákat ezek elektronikus változatai, a most tervbe vett újítás is ehhez kötődik. Az elektronikus rendszer bevezetésével ugyanis lehetővé vált, hogy az éves matricák érvényességi idejét ne a naptári évhez kössék. A módosítás bevezetésének időpontja még nem ismert.

Szlovákiában az egész éves autópálya matricák 13 hónapig, az adott év januárjától a következő év január végéig érvényesek. A tervezett változtatás ezt megszüntetné, ugyanakkor sok autós számára mégis kedvezőbb lenne, mivel azok, akik év közben vásárolnak egész éves matricát, nem veszítenének el az érvényességi időből esetenként több hónapot.

A változtatás indokoltságát a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen míg a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) idén januárban több mint 480 ezer egészéves autópálya matricát adott el, addig szeptemberben csupán mintegy 7800-at.

Szlovákiában a legrövidebb időre szóló, tíznapos matricáért 10 eurót kell fizetni, a 30 napos 14, az egyéves pedig 50 euróba kerül.

Kiemelt Partnereink