Szolgáltatók Jó ösztönző lenne az emisszió alapú adózás

Jó ösztönző lenne az emisszió alapú adózás

MTI | 2016.05.06 09:06

Jó ösztönző lenne az emisszió alapú adózás

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) támogatja a környezetterheléssel összefüggő adózást, ezzel ösztönözve a járműtulajdonosokat, hogy a használt autókból is a környezetre kevésbé károsakat válasszák.

Hirdetés

Több szervezet szerint is komoly problémát jelent a használtautó-piacon vásárolt járművek magas átlagéletkora, az idősebb autók ugyanis rendszerint jobban terhelik a környezetet, költségesebb lehet fenntartásuk, valamint növelik a közlekedés balesetveszélyét. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége az adószabályok megreformálásával ösztönözné a vásárlókat, hogy kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező járműveket használjanak.

Gablini Gábor, a Gémosz elnöke elmondta: a szervezet támogatja a környezetterheléssel összefüggő adózást. Az adózás alapja ma a teljesítmény, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy olyan környezetterhelésű autókat hozzanak be az országba, amely az átlagos járműállomány átlagát javítja. A behozott gépjárművek csaknem 50 százaléka 16-18 éves.

A változtatással fiatalodhatna a hazai járműpark

Az elnök kiemelte, hogy a Gémosz és a Magyar Lízingszövetség álláspontja nem az, hogy tiltsák ki az öregebb autókat, csak legyen magasabb az ezeket terhelő adó, preferálva azokat a járműveket, amelyek az átlagnál alacsonyabb károsanyag-kibocsátásúak.

Kiemelt Partnereink