Szolgáltatók Elektromos autót venne? Ezzel mindenképp számoljon!

Elektromos autót venne? Ezzel mindenképp számoljon!

autopro.hu/B.B. | 2017.07.30 06:31

Elektromos autót venne? Ezzel mindenképp számoljon!

Amilyen hirtelen jelent meg a technológia a piacon, olyan kevés tapasztalat áll rendelkezésre a vásárlásnál. Nagy szerencse, hogy az ADAC most elárulja, hogyan változik meg öt év alatt egy elektromos autó.

Hirdetés

Öt év alatt 80 ezer kilométer – ennyit hajtott az ADAC egy tesztpéldánynak vásárolt Nissan Leaffel. Az első generációs típus hosszú távú tesztelése most értékes információval szolgálhat az elektromos autó vásárlását tervezőknek.

A szervezet szerint az autó 1450 feltöltés és öt év után is jó műszaki állapotban van, viszont az egy töltéssel megtehető távolság az idő során csökkenést mutat. Míg újkorában 105 kilométer volt a hatótáv, az öt éves teszt végére már csak 90 kilométer.

A kapacitás 11 százalékos csökkenése ugyanakkor az ADAC szerint normális, sőt a lítium-ion akkumulátorok sajátossága, hogy a telepek használata nélkül is bekövetkezik. Előbbi esetben ciklusos, míg utóbbiban naptári öregedésről beszélhetünk.

Az ADAC azt tanácsolja a leendő e-autó-felhasználóknak, hogy a tervezett utazási távolságok harmadát vegyék plusz számításba biztonsági tartalékként. Ezzel garantálható, hogy az elektromos autóval hosszú távon, valamint télen se jelentsen gondot a megszokott utak megtétele.

Kiemelt Partnereink