Gyártók Több ezer főt bocsáthat el a PSA

Több ezer főt bocsáthat el a PSA

autopro.hu/B.B. | 2016.10.18 09:45

Több ezer főt bocsáthat el a PSA

A francia gyártó a brexit és a dízelek iránti keresletcsökkenés miatt tervezi a hazai dolgozói állományának három százalékát érintő leépítést.

Hirdetés

Kétezernél is több dolgozójától válhat meg jövőre a PSA, mivel a piacok brexit utáni változása kedvezőtlenül érintette a vállalat értékesítéseit. A gyártó dízelmodelljei sem teljesítenek túl jól, a hazai piacon népszerű motortípus iránti kereslet is megcsappant, írja az autonews.com.

A tervezett franciaországi leépítés a cég által a hazai üzemekben foglalkoztatottak három százalékát, 2133 munkahelyet jelentene. A PSA a leépítést szeretné előrehozott nyugdíjazásokkal megoldani, de ezúttal a vállalattól önként távozók is a cég segítségére lehetnek.

A PSA nem kívánta kommentálni a napvilágra kerülő elképzeléseket, a szakszervezetek botrányosnak nevezték azokat. A lap felidézi, hogy az autógyártó 2013 óta 17 ezer munkahelyet szüntetett meg.

A 2017-ben esedékes leépítés leginkább óvintézkedésnek tekinthető, hiszen a gyártó az idei első félévben minden korábbinál nagyobb profitot ért el, év végén pedig osztalékot is fizet részvényeseinek. Szintén elővigyázatos viselkedésre utal, hogy a PSA volt az első gyártó, mely az árazás módosításával reagált a font brexit utáni gyengülésére.

Kiemelt Partnereink