Gyártók Milliókat bukik a Chevrolet minden egyes elektromos kocsiján

Milliókat bukik a Chevrolet minden egyes elektromos kocsiján

autopro.hu/B.B. | 2016.12.05 06:30

Milliókat bukik a Chevrolet minden egyes elektromos kocsiján

Chevrolet Volt, Opel Ampera – bár a piacon igenis versenyképes alternatív hajtású gépeknek számítanak, gyártójuk mégis kilencezer dollárt bukik rajtuk. Darabonként.

Hirdetés

Nem ritka, hogy az autógyártók veszteségesen kényszerülnek eladni egyes modelleket, ám az, hogy nem gondolkodnak el az ilyen kocsik gyártási költségeinek újratervezésén (vagy akár leállításáról), már jóval érdekesebb. Márpedig a Chevrolet nem tehet ilyen, hiszen a mínuszos modellek nemhogy kifutó, épp a jövő gépei: elektromos autók.

Az amerikai gyártó a zéró emissziójú Chevrolet Volt (Európában Opel Ampera) minden egyes értékesített példánya után kilencezer dollár, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva 2,6 millió forintnál is nagyobb veszteséget „ér el”. Az autoblog.com szerint viszont a cégnek még így is megéri a modell forgalmazása.

Egyes USA-beli tagállamokban ugyanis az autógyártóknak meghatározzák, hány hagyományos meghajtású gépet adhatnak el, az engedélyezett forgalmazási mennyiség az értékesített zéró kibocsátású gépek arányától függ. Kaliforniában például az összes eladott kocsi 14 százaléka egyáltalán nem bocsáthat ki károsanyagot. A GM tavalyi eladásait (összesen 219 ezer kocsi) alapul véve 30 ezernél is több ZEV (zero emission vehicle) modellre kell gazdát találnia.

Az persze nem valószínű, hogy a gyártót a csőd veszélye fenyegetné, egyrészt mert az elektromos kocsik alkatrészárai (akkumulátor, motor) folyamatosan csökkennek, másrészt mivel az ehhez hasonló szabályozásoknak többnyire csak a piaci trendek aktuális változása ad alapot.

Kiemelt Partnereink