Gyártók Még több befektetést hozna hazánkba a Daimler

Még több befektetést hozna hazánkba a Daimler

MTI | 2015.06.11 08:24

Még több befektetést hozna hazánkba a Daimler

A német konszern magyarországi tevékenységének bővítését mérlegeli, már megindultak a tárgyalások a magyar kormánnyal - mondta Stuttgartban a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Magyar Levente a Daimler AG beruházásokért felelős vezetőjével folytatott megbeszéléséről elmondta: a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető társaság a kapacitásának bővítését és technológiájának fejlesztését is mérlegeli.

A több fázisból álló beruházásról "komoly tárgyalások zajlanak" - mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a Daimler "rendkívül elégedett" a kecskeméti üzemmel, amely a stuttgarti központú globális óriáscég gyárainak hálózatában "kiemelkedően teljesít".

Erősödhet a kecskeméti járműipari pólus

Arra a kérdésre, hogy valamennyi terv Kecskemétet érinti-e, azt mondta, hogy egyelőre nincs szó Kecskeméten kívüli konkrét helyszínről. A mérlegelt beruházás értékéről és a megteremthető új munkahelyek számáról az államtitkár azt mondta, hogy minderről még nincsenek pontos adatok. A projekt átfutási ideje egy-két év lehet - tette hozzá.

Magyar Levente Baden-Württemberg tartomány fővárosában egy befektetői fórumon is részt vett, amelyen Magyarországon tevékenykedő, további bővítést tervező, közepes méretű baden-württembergi cégek vezetőivel tárgyalt. Elmondta: fontos, hogy a beruházók első kézből kapjanak tájékoztatást a magyarországi üzleti környezet alakulásáról, a támogatási lehetőségekről és a kormányzati döntések hátteréről, és várhatóan a bő tucatnyi vállalatvezetővel folytatott beszélgetés "is gyümölcsöző lesz".

– Hosszú távon tervez a Daimler Magyarországon, a korábban megvásárolt hatalmas terület is lehetőséget biztosít a további bővítésekhez, újabb beruházásokhoz. Az, hogy hol és mikor fog fejleszteni a konszern, arról folyamatosan zajlanak a tárgyalások, ezzel kapcsolatban Kecskemétet érintően nem tudok konkrét döntésekről beszámolni. Azt látjuk, hogy a jövő a kompakt gépjárművek szegmensében nagyon érdekesen alakul, amely számunkra is pozitív változásokat hozhat - nyilatkozta Thomas Geier, a kecskeméti autógyár vezetője szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szakportálunknak.

Az államtitkár stuttgarti látogatása során tárgyalt Reinhold Gall tartományi belügyminiszterrel, akivel elsősorban az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kezeléséről egyeztetett. Kiemelte, hogy Baden-Württemberg az egyik legvonzóbb német tartomány a gazdasági migránsok számára, azoknak "a magukat sok esetben menekültként feltüntető gazdasági migránsoknak" is, akik Magyarországon lépnek be az EU-ba. Ezért a migrációs nyomás enyhítését célzó valamennyi magyar lépés "közvetlenül kihat" arra, hogy miként alakul a helyzet Baden-Württembergben, így fontos, hogy meginduljon az egyeztetés a Magyarországon és Baden-Württembergben ugyan eltérő módon jelentkező, mégis "közös problémáról" - fejtette ki Magyar Levente.

Az államtitkár szerdán felavatta Magyarország újranyitott stuttgarti főkonzulátusát. Rámutatott, hogy Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatának "nagyon mély és emberi gyökerei vannak", hiszen az 1700-as évek elején, a nagy sváb telepítések idején ebből a tartományból érkeztek a svábok Magyarországra, a második világháború után pedig ennek a "magyarrá vált népességnek" a jelentős részét visszatelepítették Németországba. Baden-Württembergben így több tízezer német állampolgár él, akiknek "nagyon komoly érzelmi, családi, személyes kötődésük van Magyarországhoz".

Baden-Württemberg emellett Magyarország egyik vezető gazdasági partnere Németországon belül, nagyjából 25 százalékos a részaránya a két ország közötti kereskedelmi forgalomban. Ráadásul Baden-Württemberg és Magyarország a lakosság nagyságát és a gazdaság méretét tekintve is nagyjából azonos súlyt képvisel, így "egyenrangú partnerek lehetünk" - emelte ki az államtitkár.

A kormány mindezen tényezők alapján döntött a 2005-ben felszámolt stuttgarti főkonzulátus újranyitása mellett - tette hozzá Magyar Levente, hangsúlyozva, hogy a kapcsolatrendszer továbbfejlesztéséhez "elengedhetetlen a diplomáciai jelenlét" a tartomány fővárosában.

Kiemelt Partnereink