Gyártók Csődbe mehet a becsődölt Saab megmentője

Csődbe mehet a becsődölt Saab megmentője

autopro.hu | 2014.08.14 08:46

Csődbe mehet a becsődölt Saab megmentője

Az autógyártó vállalatot megvásároló kínai NEVS egyik beszállítója bírósághoz fordult annak érdekében, hogy mondják ki a cég fizetésképtelenségét.

Hirdetés

Nagy bajba került a 2011-ben csődbe ment Saab-ot megvásároló, kínai tulajdonban lévő NEVS vállalat - íjra svéd lapértesülésre hivatkozva a Portfolio.hu. A cég ugyanis nem egyenlítette ki tartozását a különböző tesztelési berendezéseket gyártó cég, a LaboTest irányába, aki ezért a svéd bírósághoz fordult, hogy mondják ki a NEVS fizetésképtelenségét. Az illetékes Vänersborgs-i bíróság szeptember 18-ára tűzte ki a tárgyalást.

Újabb mentőövre vár a márka

Úgy hírlik, más beszállítóinak is tartozik a vállalat, összesen mintegy 50 millió svéd korona (megközelítőleg 1,7 milliárd forint) értékben. A társaság nemrég több alkalmazottját fizetés nélküli szabadságra küldte, hogy ezzel is pénzt takarítson meg a cég, ám nem kommentálták a sajtóértesülést.

A Saabsunited portál szerint - amely a márkához hű vásárlók táborát hivatott tájékoztatni - a LaboTest leállíthatja a jogi eljárást, mivel a követelésről a vállalat vezetője nem is tudott. Azt ugyanis a pénzügyeikkel foglalkozó, külsős könyvelő cég indította automatikusan, azt követően, hogy nem fizetett a Saab. Ha valóban így is lenne, aligha lélegezhet fel az autógyártó, hiszen a pénzügyi gondok ezzel nem oldódnak meg.

Amennyiben felvásárlásra kerülne a sor, egyelőre a Mahindra és a Dongfeng neve merült fel lehetséges új tulajdonosként.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink