Gyártók 13 ezer dolgozónak mond fel a Lada-gyár

13 ezer dolgozónak mond fel a Lada-gyár

Biró Csongor | 2014.06.10 11:52

13 ezer dolgozónak mond fel a Lada-gyár

A legnagyobb orosz autógyártó, az AvtoVaz a korábban bejelentett 7500 dolgozó helyett 13 ezer dolgozójától kénytelen megválni a Lada márka iránti zuhanó kereslet miatt. A leépítés a Togliattiban működő gyárat érinti.

Bo Andersson vállalatvezető már tavaly riogatott, rendkívüli nehéznek nevezte a gyár helyzetét és figyelmeztetett, hogy ébresztő intézkedésekre van szükség. Az AvtoVaz nagy veszteséget halmozott fel tavaly, a svéd menedzsernek rossz gazdasági környezetben, az ukrán válság árnyékában kell helyrehoznia az oroszok egykori büszkeségét. Andersson tavaly novemberben vette át az irányítást, miután a busz- és haszonjárműgyártó GAZ-nál sikeres fordulatot hajtott végre. Korábban a General Motor beszerzési részlegét vezette.

Nem fogynak jól az új modellek

Áprilisban gyengén muzsikált az orosz autópiac és a Lada, utóbbi 15 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor (128 623 jármű), előbbi 4 százalékkal esett vissza. Még rosszabb volt május, a múlt hónapban 201 487 autót értékesítettek Oroszországban, ami 28 ezerrel kevesebb a tavaly májusinál - közölte az Oroszországban működő nagy külföldi cégek szövetsége, az Associaton of European Businesses (AEB) június 9-én.

A vállalat többségi tulajdonosa, a francia-japán Renault-Nissan szövetség szorosan fogja a gyeplőt, az elbocsátásokról is ott született döntés. Az AvtoVaz szóvivője útján a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy 2014 végén a Togliatti üzemben 53 ezer dolgozik majd. Tavaly év végén hivatalos adatok szerint 65 891 dolgozója volt az orosz autógyárnak.

Kiemelt Partnereink