Elemzések Hatalmas meglepetést okozott Kína, felbolydulhatnak a piacok

Hatalmas meglepetést okozott Kína, felbolydulhatnak a piacok

autopro.hu | 2015.08.11 10:46

Hatalmas meglepetést okozott Kína, felbolydulhatnak a piacok

A világ egyik legdominánsabb gazdasága leértékelte a jüant. A lépés nem volt váratlan, a mértéke azonban példa nélküli: soha nem fordult elő, hogy 1,9 százalékkal csökkentették volna a deviza értékét.

Hirdetés

A döntés iránya azért nem meglepő, mert a jüan árfolyama eddig együtt mözgött a dolláréval, márpedig az amerikai fizetőeszköz sokat erősödött. A kínai gazdasági döntéshozók megelégelhették a trendet, és valószínűleg nem akartak több lépcsőben ellenhatást gyakorolni, ezért ugrottak ekkorát. A két százalék önmagában nem lenne óriási lépcsőfok, viszont eddig 0,16 százalékot mozgattak egy nap során az árfolyamon, így a mérték mégis több mint jelentős.

Azt is bejelentették, hogy változás állhat be a jüan árfolyamának meghatározását illetően. Eddig ugyanis nem a szabad piac mozgatta az árfolyamot, hanem a kínai jegybank. Hogy mi lesz a jövő módszertana, még nem világos, de a döntéshozók egyszeri nagymértékű beavatkozásnak tekintik a mostani módosítást. Jelenleg a jüan árfolyama 6.2298 értéken áll 1 amerikai dollárhoz képest - három éve nem volt ilyen mélyen a mutató.

A jüan leértékelésének hátterében az exportképesség megtartásának szándéka állhat leginkább, hiszen a kínai gazdaság növekedése erőteljes fékezésbe kezdett. Akár áttér az ország a piaci árfolyampolitikára, akár más módon változik a jüan értékének meghatározása, mind az új rendszer, mind a mostani döntés komoly hatásokat válhat ki a világgazdaságban. Főleg azon cégeknek kell okosan reagálniuk, akiknek komolyabb kitettségük van a kínai gazdasággal szemben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink