Elemzések Bekapcsolták a pénzmágnest, vidékre rohannak a cégek

Bekapcsolták a pénzmágnest, vidékre rohannak a cégek

autopro.hu | 2015.08.04 16:20

Bekapcsolták a pénzmágnest, vidékre rohannak a cégek

A szabad vállalkozási zóna (SZVZ) nem túl ismert fogalom volt eddig hazánkban, ám a kormány tett róla, hogy vonzóvá tegye a koncepciót, egyúttal belenyúljon a munkaerő-piaci folyamatokba.

Csupán egyetlen nap kellett hozzá, hogy kimerüljön a GINOP keretében kifejezetten a szabad vállalkozási zónákban megvalósítható beruházásokra fordítható támogatási keretösszeg, így a nemzetgazdasági tárca államtitkára még aznap jelezte, hogy megduplázzák a két évre szánt keretösszeget 20-ról 40 milliárd forintra. Maga a július 9-én megnyílt kapacitásbővítési pályázati keret 65 milliárd forintot foglalt magában, ezt fejelte meg első körben plusz 10 milliárddal a kiíró.

Akik tehát pályáztak, nem is kevesen, azoknak aligha kell bemutatni ezen zónák előnyeit. Röviden a lényeg: a kormány gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtési és lokális iparfejlesztési szándékkal 1080 települést jelölt ki szabad vállalkozási zónaként. Amelyik cég ide települ, adókedvezményekben és egyéb pozitív diszkriminációban részesül, különösen új munkahelyek létesítése esetén.

A pályázatok elbírálásánál plusz pontokat lehet kapni ilyen fejlesztésekért, a 100-as összértékhez 5, illetve 10 pontot is be lehet ilyen úton gyűjteni, ami jelentős hátszélnek mondható.

Délre és keletre lejt a pálya, nem véletlenül

Nem mellékes tényező, nem is véletlen, hogy ezek a zónák az ország társadalmilag-gazdaságilag hátrányos településeit foglalják magukban. Ne is keressünk tehát ilyen zónát Győr, Kecskemét, Szombathely környékén, viszont Nógrád, Somogy, Békés megyéket szinte teljesen lefedik ezek a területek.

Aki név szerint szeretné végigolvasni a 27/2013. (II. 12.) Korm. rendelet alapján meghatározott települések listáját, ide kattintva tekerheti végig a felhozatalt, ám praktikusabbnak tűnik az interaktív térképes változat megtekintése.

Kiemelt Partnereink