Beszállítók Ács István: a Bosch nem követi, hanem alakítja a trendeket

Ács István: a Bosch nem követi, hanem alakítja a trendeket

Gégény István | 2016.06.16 08:24

Ács István: a Bosch nem követi, hanem alakítja a trendeket

Felkészültek-e a hazai vállalatok az Ipar 4.0 kihívásaira? Miként lehet megtalálni és megtartani a minőségi munkaerőt? Mennyit ér a magyar szürkeállomány a világpiacon? A Bosch Rexroth Kft. ügyvezetője válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés

– A közelmúltban értékelte 2015-ös év eredményeit a magyarországi Bosch csoport. Milyen évet zárt a Bosch Rexroth hazánkban?
– Nagyon jó évet zártunk. A magyarországi Bosch csoport a tavalyi évben két számjegyű növekedést realizált, melyhez természetesen a Bosch Rexroth Kft. is nagymértékben hozzájárult, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is jelentős növekedést értünk el. Úgy látjuk, ez a tendencia folytatódik tovább: 2016 kapcsán is jó kilátásaink vannak.

– Mit tapasztalnak, az Ipar 4.0 mekkora érdeklődést vált ki a vállalatok részéről?
– A Bosch az egyik alapítója annak az Ipar 4.0 csoportosulásnak, amely néhány évvel ezelőtt a német kormány kezdeményezésére jött létre. Különleges szerepet játszik vállalatcsoportunk ebben a folyamatban. Nem csupán szállítói vagyunk a szükséges technológiai környezetnek, hanem egyúttal felhasználói is, hiszen világszerte több mint 250 Bosch gyár igényli a legújabb fejlesztéseket. Magyarországon számos high-tech üzem működik, amelyek erősen érdeklődnek – sőt több is ez egyszerű érdeklődésnél – az Ipar 4.0 újdonságai iránt. Ennek az új trendnek az elsődleges célja a hatékonyságnövelés. Azok a cégek, akik felismerik az ebben rejlő lehetőségeket, már most is keresik az utakat. Konferenciákat szerveztünk a témában, ahol azt tapasztaltuk, hogy nagy a nyitottság a vállalatok részéről, a valós lépések terén azonban még visszafogottnak tűnik a hazai ipari környezet.

– Rendre felmerül a kérdés, vajon az új ipari forradalom hevében kiváltják-e az okos gyárak, az okos eszközök a munkaerőt?
– Nem gondolnám, hogy ebbe az irányba tartunk. Ha valaki automatizálni kívánja a gyárát, az Ipar 4.0 nélkül is megteheti. Egyszerűen azt az előnyt akarjuk a gyárakban is realizálni, hogy egyre több tárgyat tudunk az interneten keresztül elérni. A világháló körülvesz minket minden vonatkozásában, magánemberként is. Miután Ön ezt az interjút elkészítette, valószínűleg előveszi a telefonját és megnézi, érkeztek-e e-mailjei. Más hasznos applikációk is az életünk részévé váltak. Mindez az iparban kevésbé érzékelhető, holott komoly előnyt jelenthet az, ha az adatok bármikor elérhetőek, távolról is be tudunk avatkozni, kézben tudjuk tartani a termelést, flexibilisen képesek vagyunk szabályozni a gyártást, gyorsan át tudunk állni egyik terméktípusról a másikra. Ha léteznek is ilyen megoldások, ma még nem aknázzuk ki az internet lehetőségeit. A Bosch nemzetközi referenciaüzemeket hozott létre, és már ma is léteznek olyan Rexroth-gyártósorok, amelyek segítségével egyértelműen felmutathatók az Ipar 4.0 előnyei.

– Aki kimarad, lemarad?
– Szerintem igen. Mi és a hozzánk hasonló vállalatok mindig azt keressük, hogyan tudnánk még jobban, még gyorsabban, még magasabb minőséget szolgáltatni. Erre a kihívásra kiváló válasz a negyedik ipari forradalom. Nem kötelező használni, de egyértelműek az előnyei. A Bosch számára ezért is kiemelkedő fontosságú ez a terület.

Bosch, magyarországi 2015-ös évértékelő
Az 1500. fejlesztőmérnököt köszöntötték a 2015-ös év értékelésekor, több képet is mutatunk az eseményről

– Milyen egyéb kihívások várnak Magyarországon a Bosch Rexroth Kft. csapatára, például munkaerő-piaci szempontból?
– Cégünk idehaza közel százfős vállalkozás, így a személyügyi kihívás számunkra leginkább azt jelenti, hogy a legjobb emberekre van szükségünk. Jól működik belső képzési rendszerünk, aminek az a célja, hogy a meglévő embereinket úgy és olyan irányokba fejlesszük, amelyek mentén az Ön által feltett kérdésekre belülről jövő jó válaszokat tudnak majd adni . Emellett olyan új munkatársakra is szükségünk van, akik számára világosak a legújabb ipari trendek és az ezzel járó innovációk, akiknek nem kell például azt megmagyarázni, mi az Ipar 4.0 előnye. Úgy tapasztalom, hogy egy olyan cég számára, mint a Bosch Rexroth Kft., számos lehetőség adott a munkaerőpiacon. Sok fiatal dolgozik nálunk: mindannyian kezdeményezők, kreatívak, emiatt a vevőink bizalommal fordulnak hozzánk. Az egyik legfontosabb piaci szereplőként jól tudjuk, hogy a kompetenciáért és a megbecsülésért minden nap meg kell dolgoznunk.

– Határozottan úgy tűnik, hogy a Bosch és a Bosch Rexroth bátran épít a magyar szürkeállományra.
– Azt gondolom, a Bosch magyarországi csoportjának eredményei, az üzleti sikereink önmagukért beszélnek. Nem Magyarországon lenne a Bosch második legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, ha ez nem így lenne. A magyar vállalatcsoport is úgy tudja a dinamikus növekedését biztosítani, ha folyamatosan új utakat és lehetőségeket keres, nem trendeket követ, hanem már az alapításban részt vesz. Így volt ez a negyedik ipari forradalom esetében is. Nemrég jártam egy nagy nemzetközi rendezvényen, ahol folyamatosan olyan visszajelzéseket kaptam, mennyire tehetségesek a magyar fiatalok. Más országok képviselői összehasonlították az eredményeket: alaposan tanulmányozták, mivel foglalkozunk, mit csinálunk, mutattunk helyi példákat, előadásokat tartottunk. Ezt követően sorban jöttek oda hozzám, hogy mennyire büszke lehetek a munkatársaimra. Büszke is vagyok.

Kiemelt Partnereink