Beszállítók VW-botrány: a Bosch szállította a szoftvert

VW-botrány: a Bosch szállította a szoftvert

Biró Csongor | 2015.09.23 08:55

VW-botrány: a Bosch szállította a szoftvert

Miután a Volkswagen ismertette milyen - Győrben is gyártott - motorok érintettek a botrányban, az is kiderült, hogy a csaláshoz felhasznált szoftvert a német Bosch szállította a wolfsburgiaknak.

Az érintett 11 millió EA189 típusú négyhengeres dízelmotorokhoz a kipufogógáz-vezérlés és -kezelés technikáját a Bosch szállította. A vállalat azonban minden felelősséget hárít, mondván a szoftver és a technológia programozása a Volkswagen műve, a felelősség is az övék. A Bosch szóvivője közölte a Handelsblattnak, hogy a beszállító egy specifikáció alapján gyártja le a programozott alkatrészeket, azoknak az integrálása és finombeállítása a megrendelő feladata. Az átprogramozásról a Boschnak nem volt tudomása.

Szenzorgyártás a Boschnál

Mint köztudott, a Volkswagen ezt a szoftvert úgy programozta, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal mérésein csaló üzemmódban a határértékek alatti adatokat mutasson, valós életben pedig a nitrogén-oxidok, részecskék és más károsanyagok többszörösét bocsássa a levegőbe. A VW a termékét különösen környezetbarátnak hirdette az USA-ban és vásárlók százezreit tévesztette így meg.

Kiemelt Partnereink