Gyártók Győri motorok is érintettek a VW-botrányban

Győri motorok is érintettek a VW-botrányban

Biró Csongor | 2015.09.22 12:47

Győri motorok is érintettek a VW-botrányban

11 millió autót érint a Volkswagen dízelbotránya, köztük számos Európában népszerű Volkswagen, Seat, Skoda és Audi modellt. Harmadukban magyar motor dolgozik.

A dízelautók kibocsátási adatainak meghamisításával összefüggésben lépett a Volkswagen igazgatósága és a céltartalékokból zároltak 6,5 milliárd eurót. Ezzel összefüggésben szükségessé vált a 2015-ös évre vonatkozó bevételi eredmények újragondolása és kiigazítása is.

2012-ben EA288-as motorok váltották fel az EA189-est

A pénzre azért van szükség, hogy fedezzék az üggyel összefüggő kártérítési és büntetési igényeket, valamint, hogy a felmerült hiba elhárításának költségeit, legroszabb esetben az Amerikában visszavásárolni kényszerülő autók árát. A Volkswagen beismerte, hogy a manipulált kibocsátási adatokat eredményező szoftvert nemcsak az eddig felsorolt amerikai járművekben alkalmazták, hanem szinte minden ilyen, EA189-es kódszámú dízelmotorral szerelt autóba. Ez közel 11 millió autótulajdonost érinthet. Az érintett motort 2012 óta nem szerelik be új modellévű európai és észak-amerikai járművekbe, így a VW-csoport új modelljei nem érintettek. Az autók használata semmilyen közvetlen veszélyt nem jelent, csak a gyártó által közölt károsanyag-kibocsátás sokszorosát pöfögi ki a környezetbe a valós használat során, ám a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint az EA189 dízelmotorok többségében semmilyen hatással nincs a korábban említett szoftver.

Az új motorok nem érintettek

A botrányban érintett Euro 5-ös EA189-es dízelmotorból (R4 motorcsalád) a győri Audi-gyárban 2 millió 700 ezer 386 darab készült. Az ügyben megkerestük az Audi Hungariát, akik a Volkswagen-csoport sajtóosztályához irányítottak. Ők azt válaszolták kérdéseinkre, hogy folynak a vizsgálatok, későbbre ígértek tájékoztatást, de megerősítették, hogy a jelenlegi kínálat Euro 6-os motorjai megfelelnek minden törvényi és kibocsátási előírásnak, illetve megismételték, hogy a Volkswagen mindenben együttműködik a hatóságokkal és mindent megtesznek azért, hogy a vásárlók bizalmát visszaszerezzék.

Kiemelt Partnereink