Beszállítók Győrben készülnek a BMW 5-ös sorozatának LED lámpái

Győrben készülnek a BMW 5-ös sorozatának LED lámpái

Pardavi Mariann | 2016.07.07 08:20

Győrben készülnek a BMW 5-ös sorozatának LED lámpái

A Melecs magyarországi üzemében eleinte háztartási gépekhez készítettek elektronikai eszközöket, 2013-ban kezdődött az autóipari beszállítás a fénytechnikai termékekkel és a tachográfok gyártásával. Tóvizi Szilveszter ügyvezető számolt be a többmilliárd forintos beruházás részleteiről.

Hirdetés

A napokban zárult le az a fejlesztés, melynek részeként 1500 négyzetméterrel bővült a vállalat telephelye. Milyen céllal bővítették a csarnokot?
– Ez a fejlesztés azért ad okot büszkeségre, mert folyamatos termelés mellett valósítottuk meg úgy, hogy a partnereink megrendelései nem szenvedtek csorbát. A többlépcsős fejlesztés első fázisában az autóipari területünket fogjuk erősíteni, a BMW 5-ös modellekhez készítünk LED-es hátsólámpákat és a 3-as széria egyes modelljeihez is. Ez mintegy másfél milliárd forintot emészt fel. A második lépcsőben a háztartás elektronikai termékek vezérlő paneleinek gyártásához szükséges berendezések kerülnek az új csarnokba, ez mintegy 1 milliárd forintra rúg.

– Milyen mennyiségben fognak a BMW-nek beszállítani?
– Nem elsőkörös beszállítók vagyunk a láncban. Évente 500 ezer autóval számolunk, az egész beruházást ez a megrendelés indokolta. Így a jelenlegi 10 százalékról mintegy 40 százalékra emelkedik cégünknél az autóipari termékek aránya.

– Hogy látja, könnyedén teljesíteni tudják az autóipar elvárásait?
– Valóban nagy követelményeket állít az autóipar, de az osztrák anyavállalat minden támogatást megad nekünk. Az is az előnyünkre válik, hogy a Melecs dolgozóinak nagy része az egykori Philips gárdájából került ki. 1998-ban jött a Philips Magyarországra, a győri ipari parkban 17 ezer négyzetméteres csarnokot húzott fel, amely 2007-ben egy tajvani cég tulajdonába került, akik 3 év múlva a termelést Ázsiába helyezték át. Ekkor jött 2010-ben a Melecs Magyarországra és 150 egykori philipses dolgozóval elindítottuk a termelést. Azóta vagyok én is a győri cég ügyvezetője. A nulláról indítottunk mindent, ebben már jelentős rutinra tettünk szert, ugyanis a Philipsnél háromszor is történt teljes portfóliócsere.

– Az alapítás óta sikeres a cég, mit jelent ez számokban?
– Évente 15 millió elektronikai terméket állítunk elő, ez a mennyiség a mostani fejlesztés hatására legalább 30 százalékkal nő. A cégcsoport 90 millió eurós árbevétellel indult 2009-ben, ez idén 190 millió euró körül alakul. Ebben a győri gyárnak elévülhetetlen érdemei vannak.

– Hány munkatársat kell felvenni, hogy teljesíteni tudják a megnövekedett megrendeléseket?
– Úgy számolunk, hogy körülbelül 150 új munkatársra lesz szükség a meglévő 370 mellett. Mint ahogy sokan mások, mi is érezzük, hogy közel a határ, és nehéz versenyezni a külföldi gyárakkal, de eddig sikeresen vettük az akadályokat. Olyan munkatársakat keresünk, akiknek összetett a tudása és akarnak fejlődni.

– Mit tesznek azért, hogy megtartsák a jó munkaerőt?
– Versenyképes béreket kínálunk, nemrégiben állapodtunk meg 12 százalékos bérfejlesztésről. Ez a legalacsonyabb kereset esetén is legalább 15-20 ezer forintot jelent havonta. A szellemi állománynak magasabb a fizetése, ezért úgy állapodtunk meg, a fizikai dolgozók bérét korrigáljuk első körben, ők magasabb emelésben részesültek. Hozzáteszem, nekem az a meglátásom, hogy a jó fizetés önmagában nem ad elég motivációt, körülbelül két hétig érezhető a lendület, aztán megszűnik. Én abban hiszek, hogy olyan körülményeket kell teremteni, amiért érdemes bejárni dolgozni.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?
– Két fő stratégiai vonalunk van, a toborzás és a megtartás. Az előbbinél a munkáltatói márka megerősítésén dolgozunk, azon, hogy megismerjenek minket a környéken és valós, hiteles képet alakítsunk ki a vállalatról. Nagy figyelmet fordítunk a dolgozók megtartására, ami a belépés első pillanatától megkezdődik. Az új dolgozók munkába állását kiemelten fontosnak tartjuk. Az a célunk, hogy érezze az új kolléga, fontos számunka, és igyekszünk megkönnyíteni a betanulást. Nem szeretnénk, ha a három hónapos próbaidő alatt meggondolná magát csak azért, mert nehézségekbe ütközik ebben a számára egyébként is stresszes időszakban. Figyelünk a vezetők képzésére is, hiszen ők azok, akik nap mint nap együtt dolgoznak egyszerre akár 50 munkavállalóval is. Ugyanilyen nagy figyelmet szentelünk a tisztaságra, a szociális helyiségek kényelmes kialakítására. Egy tiszta munkahelyre nagyobb kedvvel jár be az ember. Szervezünk kirándulásukat, színházlátogatásokat a dolgozóknak, amelyeket térítésmentesen vehetnek igénybe. Nagyon fontos továbbá a munkatársak segítőkészsége pozitív hozzáállása, a csapatszellem, az alkotó környezet megteremtése. A jó munkahelyi légkör sokszor ilyen apró erőfeszítéseken múlik.

Kiemelt Partnereink