Beszállítók A Daimler után a Boschnál is körülnéznek a hatóságok

A Daimler után a Boschnál is körülnéznek a hatóságok

autopro.hu/B.B. | 2017.05.29 06:31

A Daimler után a Boschnál is körülnéznek a hatóságok

Újra lendületbe jött a német ügyészség, hiszen a napokban a Daimlernél tartott házkutatást követően a Boschnál is nyomozást indított. A beszállító neve már a VW-botrányt követően is felmerült.

Hirdetés

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Németország-szerte tizenegy Daimler-telephelyen tartottak házkutatást a VW-botrányhoz hasonló kibocsátási manipulációs gyanú miatt. A mostani ügy sem állt meg az autógyártók szintjén, az ügyészség a Bosch ellen is nyomozást indított, írja az Automobilwoche.

Bár a Boscht érintő korábbi és jelenlegi ügy között hivatalosan nincs összefüggés, a gyanú ezúttal sem más, minthogy a beszállító partner lehetett a Daimler emissziós értékek illegális befolyásolásában. Mivel egyelőre nem sok konkrétumot tudni a stuttgarti autógyártó ellen indított hatósági akcióról sem, nehéz megtippelni, a VW-botrány utáni nyomozáshoz képest mekkora kockázatokat rejt magában a mostani ügy a Boschra nézve.

Egyes sajtóhírek szerint a hatóságok egy olyan szoftver miatt tartottak házkutatást a Daimlernél, mely alacsony külső hőmérséklet esetén visszafogta a motorból távozó károsanyagok tisztítását. A gyártó a megugró nitrogén-oxid kibocsátást korábban a motor védelmével magyarázta, ami kevésbé konkrét, így védhetőbb állítás. Ez esetben a Bosch helyzete is könnyebb lehet.

Csakhogy a motorvezérlő egységeket is fejlesztő vállalat neve az elmúlt két évben már a negyedik zavaros ügybe keveredő autógyártóval kapcsolatban bukkant fel: a Bosch a Volkswagenen és a Daimleren kívül a szintén emissziómanipulációs vádakkal küzdő FCA és GM számára is készít szoftvereket, így az EDC-17 nevű vezérlőegységhez kapcsolódó botrányok sora miatt most már akár egy átfogó vizsgálat sem elképzelhetetlen.

Kiemelt Partnereink