Beszállítók 350 munkahelyet teremt a BorgWarner

350 munkahelyet teremt a BorgWarner

Gulyás Géza | 2014.07.11 12:31

350 munkahelyet teremt a BorgWarner

Frederic Lissalde, a BorgWarner turbógyártó divíziójának elnök ügyvezetője és Bogár Attila, a magyarországi, oroszlányi székhelyű leányvállalat ügyvezető igazgatója kérdéseinkre az autóiparban világszerte elismert cég közeljövőjéről beszélt. Megtudtuk, hogy a kiegyensúlyozott, stabil piacnak köszönhetően folyamatos bővítések várhatóak a cégcsoporton belül.

- Egyre több turbófeltöltőre van szüksége a világ autógyárainak - mondta Frederic Lissalde, a BorgWarner turbógyártó divíziójának elnök ügyvezetője. - Ennek az az oka, hogy kisebb motorokat igényelnek a vásárlók, ugyanakkor nagyobb teljesítményt, valamint az is fontos, hogy csökkenjen az üzemanyag-felhasználás és a károsanyag-kibocsátás. A világpiac egyébként olyan szempontból kiegyensúlyozottnak mondható, hogy mindig vannak jobban teljesítő régiók - most Európa és Kína -, és mindig találkozunk gyengébben teljesítőkkel, mint az utóbbi időszakban Brazília és India. Összesen 8000 dolgozónk 11 létesítményben gyárt turbófeltöltőket a legkisebb személyautóktól a kamionokig és tengerészeti célokra is.

Frederic Lissalde

Bogár Attila, az oroszlányi BorgWarner Turbo Systems Kft. ügyvezetője a magyarországi tervekről beszélt. Elmondta, hogy összességében csaknem 350 fős létszámbővítés a terv. Ez annak köszönhető, hogy a turbófeltöltők gyártása mellett előbb a kuplung-, majd a kipufogó alkatrészek gyártását kezdik meg. A jelenlegi területen belül novemberben adnak át egy ötezer négyzetméteres csarnokot, ahol a kuplung alkatrészeket gyártó BorgWarner TTS Kft. rendez be üzemet. A gyárat a Jászberényhez közeli Szentlőrinckátáról telepítik Oroszlányba, ötven új munkahelyet hoznak létre.

Bogár Attila

Frederic Lissalde hozzátette, hogy a jelenleg 700 dolgozót foglalkoztató üzem szomszédságában nemsokára egy 20 000 négyzetméteres csarnok építését kezdik meg, ezt a BorgWarner kipufogó alkatrészeket gyártó divíziója üzemelteti majd. A teljes kapacitás felfutásakor a tervek szerint 300-an dolgoznak majd a csarnokban.

Bogár Attila elmondta, hogy a vállalat éves árbevétele 2013-ban elérte a 350 millió eurót, vagyis több mint 100 milliárd forintot. Oroszlányban van a turbógyártó üzletág második legnagyobb gyára. Kutatással és fejlesztéssel is foglalkoznak, prototípusok készítése, azok tesztelése is a feladataik közé tartozik. Az úgynevezett fejlesztési fázis elejét fokozatosan átvállalják a németországi gyárból, a gyártástechnológia magas szintjét rendkívül fontosnak tartják a régi és a leendő megrendelők.

BorgWarner

Az oroszlányi gyárnak az árbevétel és a nyereség alapján helye van az országos Top 100 cég között, Komárom-Esztergom megyében jelenleg az 5. helyen állnak a Magyar Suzuki Zrt., a Nokia Komárom Kft., a PCE Paragon Solution Kft. és a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. mögött. A Figyelő Top 200 szakmai zsűrijétől 2011-ben megkapták az év legeredményesebb vállalata díjat. A cégnél bevezették az Autonóm munkacsapatok szervezetfejlesztési és kultúraváltási programot, amelyet a felső vezetés 2013-ban Innovációs Díjjal jutalmazott.

Kiemelt Partnereink