Best Practice Szimuláció a gyártás-fejlesztésben

Szimuláció a gyártás-fejlesztésben

2016.08.03 10:13

Szimuláció a gyártás-fejlesztésben

A végeselem módszert és az azon alapuló analízist a XX.század mérnökei fejlesztették ki. Napjainkban ennek segítségével már a tárgyak számítógépes modelljein is végezhetők élethű vizsgálatok. A vezető gyártók gyakorlatában ez a hatékony módszer már a gyártást, gyártásfejlesztést is segíti, nem csak a termék tervezését. Erről a lépéselőnyről beszélgettünk Ring Zoltánnal, a CAD-Terv értékesítő munkatársával.

Hirdetés

– A szimuláció eredetileg tervezési segédeszköz. Milyen kapcsolódása lehet mégis a gyártáshoz?
– Ha végiggondoljuk, a gyártásban a terméken kívül sok más tárgy is ki van téve terheléseknek, amiket el kell viselniük. Ezeket a tárgyakat is megtervezik, azzal a céllal, hogy a leggazdaságosabban ellássák a funkciójukat. Ilyenek lehetnek például a tartó- és tároló egységek. Ezeknél gyakori kérdés például, hogy mit bírnak rakatolás- és mozgatás tekintetében. Gyártáshoz kapcsolódik például egy robot cella életvédelmi határoló fala, ami képes kell legyen megállítani egy robotot kritikus esetekben. De ilyen, egy szerszám is, ami a munkadarabbal akár százezerszer is kölcsönhatásba kerül legyen szó akár kovácsolásról, forgácsolásról vagy más alakítási eljárásról. Gyakori, hogy ezek az eszközök nagyobb terhelést kapnak, mint maga a termék.

– Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni, amiknek gyártási vonatkozása is van?
– A lehetőségeket nehéz végig listázni, csak gondolat ébresztőnek mondanék példákat. A logisztikai egységekhez kapcsolódó szilárdságtani számítások alapvetőek, és kézi számítással a dinamikus, illetve nem-lineáris vizsgálataik nem végezhetők jó hatékonysággal. Ezen túlmenően, a végeselemes szimulációval lehet vizsgálni nehezebben megfogható és összetett kérdéseket is. Ilyen például a szerszám kopás, kifáradások, maradó alakváltozások kérdései. A hőhatásokat sem célszerű elhanyagolni, vizsgálható akár a hőterjedés, hőfáradás vagy a gyártási hőhatás okozta maradó feszültségek. Ez a munkadarabokra, termékekre ugyanúgy érvényes kérdéskör. Volt már vizsgálatunk, ahol egy összetett fúró-maró szerszám hűtésére és alakváltozására vonatkoztak kérdések, üzemi körülmények között. Hasonlóan hasznos lehet egy munkacella szerkezetének merevség vizsgálata és tágabb értelemben a frekvencia, frekcencia-válasz, saját-frekvencia vizsgálatok, amik számítógéppel összetettt szerkezetekre is könnyen megoldhatók.

Lengőkar szerkezetanalízise

– Miben jobb a 3D valósághű szimuláció, mint a megszokott számítások?
– A 3D modell szimulációs vizsgálata átfogó képet ad, nem csak részek, keresztmetszetek adatait. Ez segíti a kritikus zónák időbeni felismerését, összevetését. A számítógépes vizsgálat másik előnye az, hogy összetett, problémás terhelési kombinációkat ugyanolyan hatékonyan dolgoz fel, mint az egyszerű tehereseteket. És nem utolsó sorban gyorsabban szolgáltat eredményt, ami pontosabb lehet a kézi számításnál.

– Hogyan juthat valaki ilyen tudás birtokába?
– Azoknak, akiknél gyakran merülnek fel ilyen kérdések, javasoljuk a saját szimulációs kapacitás felépítését. Ilyen esetben egy igényfelmérés alapján javaslatot teszünk, a szoftvermegoldásaink közül melyikkel tudna legjobban dolgozni. Akinél a megtérülési idő hosszú lenne, azoknak beruházás helyett cégünk külsős mérnöki szolgáltatásként el tudja végezni a megbeszélt vizsgálatokat, majd megválaszoljuk az eredményekhez kapcsolódó kérdéseket is. Célunk az, hogy a piac megismerje és megszokja ezt a mérnöki eljárást, ahogy ez az élvonalbeli cégeknél is történt.

Elérhetőségek:
[email protected]
CAD-Terv Kft.

(x)

Kiemelt Partnereink