Best Practice Intelligens fejlesztések

Intelligens fejlesztések

2016.07.29 10:12

Intelligens fejlesztések

A Hexagon Manufacturing Intelligence megkezdte a SENMATION intelligens szenzor automatizálási rendszerének terjesztését a piacon. Micha Neininger a Mérőgépalkatrészek és Szenzorok termékcsoport menedzsere magyarázza el ezen új technológia kifejlesztése mögött rejlő gondolatokat.

Hirdetés

A Hexagon mint gyártástechnológia és termékfejlesztéssel foglalkozó vállalat, intenzív befektetéseket eszközöl a kutatásokba a folyamatos innováció érdekében. Mindazonáltal a fejlődés nem mindig jelenti a meglévő rendszerek képességeinek fejlesztését. Ez jelentheti az ügyfelek részére az adott rendszer szélesebb kihasználási lehetőségeit is; ilyenek például a jobb felhasználói élmény, az alkalmazási lehetőségek potenciáljának kiszélesítése, vagy a gyorsabb megtérülés az ügyfelek részére. Természetesen egyes rendszerfejlesztések ezen változásokat szerves módon idézik elő. Néha előfordul, hogy egy kiegészítő technológiáról vagy rendszerről van szó, mely jelentős előnyöket hordoz magában.

Ez a fajta fejlesztés figyelhető meg a SENMATION intelligens szenzorautomatizálási rendszer esetén, melyet a Hexagon ultranagy pontosságú koordináta mérőgépeihez (CMM) terveztünk meg. Egy ultranagy pontosságú rendszert elsősorban a mérési teljesítményének pontossága határoz meg. Mindazonáltal, az iparágban történő folyamatos fejlesztések miatt, az ultranagy pontosságú gépek piaca az a hely, ahol az élenjáró támogatási technológiák megtalálhatók. Végül is, ami ma ultranagy pontosságúnak számít, az lehet a jövő standardja, ahogyan a fejlődés folytatódik.

A SENMATION megoldással a Hexagon nem a CMM gépek pontosságának továbbfejlesztésére fókuszált, hanem arra, hogy hogyan lehet a rendszerpontosságot egy hatékonyabb módon alkalmazni a mérési eredmények még pontosabbá tételében. Egy univerzális szenzor interfész – a SENMATION – a sokrétű szenzortípusok rugalmasságát az automatizálás kényelmével ötvözi és a megfelelő méretvizsgáló eszközt a megfelelő időben választja ki egy mérőprogramon belül, így biztosítva, hogy egy alkatrész minden tulajdonságát az arra legalkalmasabb mérőfejjel, illetve szenzorral mérjük meg. A SENMATION egy integrált mérőfej beazonosító rendszert használva felismeri az új mérőfejet/szenzort és annak állapotát (státuszát), és az új mérőfejet/szenzort automatikusan beváltja anélkül, hogy azt újra kellene kalibrálni.

A végeredmény hármas jelentőségű. Mivel ez egy automatizált rendszer, ezért felgyorsul a mérőfej-, illetve szenzorcsere, lecsökken a mérési idő, és nagyobb volumenű mérés bonyolítható le ugyanannyi idő alatt. Az a képesség, hogy ugyanazon mérőprogramon belül mérési módszert lehet segítségével váltani, az alkatrész-mérőprogramozás sokkal egyszerűbbé válik az operátor számára és emellett a felhasználói élmény is növekedik. A különböző mérőfejek és szenzorok közül történő választás lehetősége kibővíti a CMM gépek alkalmazási potenciálját, lehetővé téve ezáltal egyszerre több mérésre vonatkozó elvárásnak történő megfelelést is, ugyanakkor megnöveli az üzemidőt és így lerövidül a megtérülési idő.

Hová vezet az ilyesfajta fejlődés a jövőben? Bár első látásra egyfajta mérőgép kiegészítő tartozéknak tűnhet, a SENMATION valójában az ultranagy pontosságú CMM gépeket tereli a Minőség 4.0, vagyis a folyamatvezérelt, teljesen automatizált méréstechnikai megközelítés felé, mely várhatóan óriási szerepet játszik az Ipar 4.0. végső céljainak megvalósításában. Ez egy olyan fejlődés, amely az ügyfél részére sokféle módon hozzáadott értéket kínál, követi a fő, az iparban végbemenő trendeket és lehetővé teszi a gyártók számára, hogy folytassák útjukat a még jobb termelékenység felé.

További információk:
Hexagon Metrology Kft.
[email protected]
www.hexagonmi.com
06 1 260 53 94

(x)

Kiemelt Partnereink