Trend Technológiai áttörést hozhatnak a színváltoztató robotok

Technológiai áttörést hozhatnak a színváltoztató robotok

autopro.hu/P.B. | 2020.06.27 16:22

Technológiai áttörést hozhatnak a színváltoztató robotok

Fotó: Pixabay

Egy kaliforniai egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztettek, ami bármilyen külső ingerre megváltoztatja a színét. A technológiában óriási potenciál rejlik, ugyanakkor nagyon drága, mert arany felhasználásával készül. Ha sikerül olcsóbb anyagból előállítani a hártyát, akkor a robotok ezzel való bevonásával komoly technológiai áttöréseket lehetne elérni.

Hirdetés

Az University of California-Riverside egyetem kutatói, Zhiwei Li, Jianbo Jin, Fan Yang, Ningning Song és Yadong Yin olyan hártyát fejlesztettek ki, ami külső ingerekre reagálva megváltoztatja a színét. Ez azt jelenti, hogy ezzel az anyaggal bevonva akár olyan robotok is létrehozhatóak, amelyek a kaméleonhoz hasonlóan változtatnák meg színüket akár a légnyomás változására, akár bármilyen más ingerre reagálva.

A színváltoztató robotok megalkotása még távoli jövőnek tűnik, főleg azért, mert a hártya aranyból készül, így egy nagyobb felület bevonása komoly költségekkel járnak. A kutatók szerint viszont több olyan terület is akad, ahol már most is érdemes lenne a módszert használni.

Megkönnyítheti az ellenőrzéseket

Yin szerint az anyagot szélesebb körben először a hamisítványok kiszűrésére és hitelesítési eljárásokhoz lenne érdemes használni. Ezen a területen jóval kisebb felületeket kell bevonni a hártyával, így a használata nem olyan költséges.

A textilipar számára is érdekes lehet a hártya, a különleges optikai tulajdonságai miatt akár sportruházatok gyártásához is fel lehet használni.

A hártyát nagyon könnyen fel lehet vinni a kívánt felületekre, az IndustryWeek szerint a festékszóró működéséhez hasonlóan lehet vele befedni tárgyakat.

Egyelőre túl drága

A kutatók szerint a hártya széleskörű felhasználásának akadálya az előállítási költsége. Az aranyból készülő hártya drága, nagyobb felületeket irreális költségekkel lehetne csak befedni vele. Viszont folynak már kutatások azzal kapcsolatban, hogy arany helyett ezüstöt vagy rezet használjanak, ezzel olcsóbbá téve a technológiát.

Yin elmondása alapján ígéretes kutatások folynak a területen, így elképzelhető, hogy a nem olyan távoli jövőben színváltoztató robotok segítségével lehet majd felderíteni veszélyes területeket.

Kiemelt Partnereink