Trend Ide vágynak a motorversenyzők – lesz-e magyar a csúcson?

Ide vágynak a motorversenyzők – lesz-e magyar a csúcson?

Pörge Béla | 2022.05.07 08:20

Ide vágynak a motorversenyzők – lesz-e magyar a csúcson?

Fotó: motogp.com

A motorversenyzés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, noha Magyarországon az elmúlt években kicsit háttérbe szorult a magyar versenyzők hiánya, vagy kevesebb sikerélményei miatt. A jövőben van esély a változásra.

Hirdetés

A kétkerekű motorsport két legfontosabb sorozata a MotoGP és a Superbike – előbbi a népszerűbb és ismertebb sorozat, de az utóbbiban áll jobban Magyarország jelenleg a versenyzők tekintetében. Míg a Superbike-sorozatban Sebestyén Péter személyében van magyar induló az egyik kategóriában, addig a MotoGP-ben jelenleg nincsen – a fiatal Görbe Soma ugyanakkor jó úton halad céljai felé.

A MotoGP a világ egyik legnépszerűbb versenysorozata még úgyis, hogy maga a versenymotorozás nincs a legnézettebb sportágak között. A MotoGP ma csak a királykategóriát jelöli, ezt követi a Moto2 és a Moto3 sorozat, melyekben kisebb teljesítményű motorokkal versenyeznek. Korábban mindhárom sorozatot MotoGP-nek nevezték, de megjelölve a járművek teljesítményét – a közelmúlt legnagyobb magyar sikerét Talmácsi Gábor érte el, ő a mai Moto3 elődjében, a MotoGP 125 köbcentis szakágában lett világbajnok 2007-ben. Görbe Soma ma ennek a szakágnak a juniorversenyzője, a szabályok értelmében 18 éves kora előtt nem is indulhat a felnőttek között.

Hogy néz ki a mezőny?

A MotoGP királykategóriáját ma alapvetően az olasz és a spanyol versenyzők dominálják, de francia, német, japán, dél-afrikai, brit, ausztrál és portugál versenyző is van a mezőnyben. A közelmúlt legismertebb szereplője talán Valentino Rossi, ő 2021-ben vonult vissza a versenyzéstől. Az aktuális világbajnok a francia Fabio Quartararo, ő vezeti az idei kiírást is hét ponttal megelőzve a spanyol Alex Espargarót, aki mögött 13 pont az olasz Enea Bastianini hátránya. Mivel a sorozat elején járunk még, a bátrabb olvasóink akár más pilótákra is fogadhatnak végső befutóként a bónuszkód magyar oldalán, vagy kisebbet kockáztatva bízhatnak a favoritokban is.

A Moto2 és a Moto3 mellett most már minden évben megrendezésre kerül a MotoE sorozat is, amiben tisztán elektromos járművekkel versenyeznek az indulók.

Lesz-e megint magyar világbajnok?

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, Görbe Soma a HUMDA támogatásával vesz részt a Moto3 junior szintjén. Az ő esetében még korai lenne bármi konkrétumot kijelenteni, hiszen nagyon fiatal versenyzőről van szó. Az előtte álló út azonban egyenes: „csak” jól kell teljesítenie, és vagy a juniorsorozatokban léphet feljebb, vagy a felnőtt Moto3-ból kiindulva vívhatja ki akár a királykategóriában való indulást.

Persze akkor sem lesz szomorú senki, és akkor sem beszélhetünk majd sikertelenségről, ha újra a Moto3 szintjén avathatunk magyar világbajnokot közel (vagy akár több mint) húsz év után.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink