Trend Házilag is fejleszthető az elektromos töltési hálózat

Házilag is fejleszthető az elektromos töltési hálózat

autopro.hu | 2016.01.29 13:48

Házilag is fejleszthető az elektromos töltési hálózat

Egy osztrák startup vállalkozás a háztartásokat is bevonná az elektromos töltőállomások bővítésének folyamatába – a magánszemélyek anyagi szempontból is érdekeltté válása nagy löketet adhat az infrastruktúra fejlődésének.

Hirdetés

A 2013-ban, Ausztriában alapított Enio vállalkozás ötlete szerint közösségi finanszírozással bármely háztulajdonos anyagi támogatást kaphatna egy házi töltőállomás kiépítésére, melyeket az interneten összekapcsolnának, és bárki számára elérhetővé tennének, értesült az Automobilwoche. A töltőhálózat újabb állomásainak egy-egy magánlakás, vendéglő vagy épp kiskereskedelmi egység saját telke adna helyet. A legkedvezőbb fekvésű és így leglátogatottabb helyszínek üzemeltetőivel a vállalkozás vezetői akár szerződést is köthetnek.

Nemsokára akár a saját udvarunkon is állhat egy töltőállomás?

A január 19-én indult közösségi tőkegyűjtés során a projekt már 50 ezer eurót gyűjtött, ami a kitűzött cél több mint 10 százaléka. A tervek szerint a beérkezett összegből komplett töltőállomásokat vennének, amiket aztán érdeklődő magánszemélyeknek adnának tovább. A jelentkezők számára a nyilvános töltőpont beszerzése így nem jelentene nagyobb költséget, mintha saját forrásból létesítenének saját használatra házi töltőberendezést.

Az Enio kétezer elektromos töltőállomást üzemeltet Európában, legnagyobb részüket Dániában. A tervezett projekt során a vállalat által fejlesztett „youCharge” technológiát használnák fel.

Kiemelt Partnereink