Trend Baleset után leállították a Toyota önvezető járműveit

Baleset után leállították a Toyota önvezető járműveit

autopro.hu/V.M. | 2021.08.30 16:21

Baleset után leállították a Toyota önvezető járműveit

Fotó: Toyota Global Newsroom

A Toyota átmenetileg leállította az összes tokiói olimpiai faluban működő e-Palette önvezető személyszállító járművét, miután egyikük a most zajló tokiói nyári paralimpiai játékok alatt nekiütközött egy látássérült sportolónak.

Hirdetés

A japán autógyártó elnöke, Akio Toyoda egy videóbeszélgetés során kért elnézést a balesetért, egyúttal fejezte ki aggodalmát. „Egy jármű erősebb, mint egy ember, ezért nyilvánvalóan aggódtam érte (a sportolóért)” – mondta Toyoda.

A vállalatvezető azt is hozzátette, hogy az incidens rámutatott, az önvezető járművek számára milyen nehézségekkel jár az olimpiai faluban navigálás a paralimpia alatt, mikor ott látássérült és más fogyatékosságokkal élő emberek tartózkodnak. „Ez azt mutatja, hogy az autonóm járművek még nem jelentenek reális alternatívát a normál utakon” – folytatta.

Nem történt nagy baj

Toyoda a még augusztus 23-i héten történt baleset részleteiről is beszámolt. Az érintett e-Palette egy T alakú útkereszteződéshez érkezett és éppen a benne ülő operátornak akarta átadni az irányítást, amikor elütötte az egy-két kilométer/órás sebességgel mozgó sportolót. A Toyota nemrég kiadott közleménye szerint a jármű észlelte őt, fékezett, továbbá az operátor aktiválta a vészféket, a balesetet azonban nem sikerült elkerülni.

A sérültet, Aramitsu Kitazono dzsúdózót a falu egészségügyi központjába szállították. A baleset során csak könnyű sérüléseket szenvedett, és rövidesen saját lábán hagyhatta el a központot, soron következő, augusztus 28-i megmérettetésén azonban nem tudott részt venni.

Az első próbatétel

A tokiói olimpiai és paralimpiai játékok az e-Palette tisztán elektromos személyszállító első éles megmérettetése. A jármű kereskedelmi célú üzemeltetését a jelen évtized első éveitől tervezik.

Az e-Palette még folyamatos fejlesztés alatt áll. Tavaly a Toyota egy olyan működésirányítási rendszerrel egészítette azt ki, ami lehetővé teszi a menetrend utaslétszámhoz történő igazítását, valamint meghibásodás esetén a szerviz automatikus felkeresését.

Csak átmeneti a szünet

A Toyota már közölte, hogy ismét el fogja indítani személyszállító járműveit, azonban immáron kettő operátorral, akik szabályozhatják majd azok sebességét.

A Reuters beszámolója szerint a mostani baleset vizsgálata kapcsán a Toyota együttműködik a japán rendőrséggel, továbbá jelezte, hogy egy saját nyomozást is fog folytatni.

A tavaly a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020. évi nyári paralimpiai játékokat 2021. augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban, annak ellenére, hogy a járvány jelenleg rekord fertőzési adatokat produkál Japánban.

Kiemelt Partnereink