Trend Antimikrobás alkatrészekkel teszik tisztábbá a buszokat

Antimikrobás alkatrészekkel teszik tisztábbá a buszokat

autopro.hu/V.M. | 2021.05.13 06:18

Antimikrobás alkatrészekkel teszik tisztábbá a buszokat

Fotó: Ruspa Officine News

Antimikrobás tulajdonságú, a koronavírussal és influenzával szemben is védettséget nyújtó járműipari műanyag alkatrészek gyártása érdekében fog össze egy amerikai és kettő európai vállalat.

Hirdetés

Az együttműködésben részt vevő három cég az amerikai, műanyag alapanyagokat előállító Nexeo Plastics, az olasz Ruspa Officine, illetve a holland Parx Materials. Utóbbi a Saniconcentrate nevezetű mikrobaölő adalékanyagával fog beszállni az együttműködésbe, míg a főleg tömegközlekedési járművekhez műanyag alkatrészeket gyártó Ruspa az antimikrobás anyagból készülő műanyag alkatrészeket fogja gyártani.

A Parx Materials szerint a Saniconcentrate adaléka 99,9 százalékos hatásfokkal öli meg a baktériumokat és vírusokat. Az adalékkal olyan szilárd anyagok és textilek alkothatóak, amelyek a különböző influenzavírusok, mint például a H1N1 és a H3N2, illetve a koronavírus ellen is hatásosak.

Az adalékkal készülő első alkatrész egy buszokban használható ülésháttámla lesz, azt pedig ülőlapok, lábtartók, könyöklők, valamint fogantyúk fogják követni. A Nexeo szerint az egyik első olyan autóipari alkatrészeket fogják előállítani, amik mikrobaölő tulajdonságúak.

A vállalatok szerint az adalék használata miatt nincs szükség a fröccsöntési folyamat vagy a termékek alakjának és színének megváltoztatására, ugyanakkor egy teljes életcikluson át megakadályozza, hogy a részegységek felszínén vírusok, baktériumok, gombák és mikrobák telepedjenek meg – írta meg a Plasteurope.com.

Kiemelt Partnereink