Techtogether Mennyit ér a műszakis diploma?

Mennyit ér a műszakis diploma?

autopro.hu | 2013.08.29 13:38

Mennyit ér a műszakis diploma?

Augusztus 29-én a pótfelvételi ponthatárok kihirdetésével lezárul az idei felsőoktatási felvételi folyamat. Mivel a műszaki képzéseket várhatóan nem érintik döntően ezek az eredmények, annak jártunk utána, melyik diplomát hogyan értékelik a munkaerő-piacon. A ponthatárokat is megmutatjuk.

Hirdetés

Amint arról elemzésünkben beszámoltunk, július 24-én kihirdették az egyetemek és főiskolák képzéseinek ponthatárait. Összességében csökkent a jelentkezők száma, ugyanakkor arányaiban sokan választották a műszaki képzéseket.

Akinek első körben nem sikerült felvételt nyernie a kiválasztott szak(ok)ra, még egyszer próbálkozhatott a nyár második felében. A Felvi.hu adatai szerint a 2013-as pótfelvételi eljárás során 43 felsőoktatási intézmény 2953 képzést hirdetett meg, melyekre összesen 8131-en adták be jelentkezésüket. Közülük 5719-en jelöltek meg alapképzést, 1058-an felsőoktatási szakképzést, 843-an mesterképzést, 511-en pedig osztatlan mesterképzést.

(felvi.hu)

A jelenleg rendelkezésre álló információk egyértelműen azt mutatják, hogy a jogász szakot célozta meg az újrázók jelentős része. Ugyancsak a teljes pótfelvételizői kör bő 5 százaléka próbált gazdálkodási és menedzsment szakra bejutni. Az ilyen formában jelentkezők átlagéletkora 27 év, többségük nő, így sejthető, hogy a műszaki szakokat már első körben sikerült feltölteni.

A pótfelvételi eljárás ponthatárai itt tekinthetők meg.

Nem véletlen a műszaki pálya hódítása, hiszen nem csupán a kormányzati törekvések terelték ebbe az irányba a fiatalokat, hanem az egykori hallgatók visszajelzései is. Az úgynevezett Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján ugyanis műszaki, informatikai és gazdaságtudományi végzettséggel lehet a legtöbbet keresni.

Az Educatio Nonprofit Kft. 25 ezer frissdiplomás visszajelzése alapján összeállított 2012-es jelentése szerint átlagosan havi százezer forinttal többet keres egy informatikus egy pedagógusnál (nettó 212 ezer kontra 116 ezer forint), a műszaki pályán 190 ezer forint körül alakul a kezdő fizetés. A diplomás átlagfizetés 160 ezer körül alakul, míg a Központi Statisztikai Hivatal 2012 január-májusában nemzetgazdasági szinten 142 700 forintos nettó havi keresetet mért.

Frissdiplomások havi nettó átlagjövedelme Magyarországon, önkéntes bevallás alapján (Frissdiplomások 2012 -Educatio Nonprofit Kft.)

Megéri tehát felsőfokú végzettséget szerezni, különösen jó döntés a műszaki pályát választani, s a tanulmányokban minél előbbre haladni. Míg az alapképzésben részt vetteknél – valamennyi képzési területet figyelembe véve – 142 ezer forintos nettó átlag fizetés mérhető, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint.

A válaszok alapján jól látható az is, hogy a diplomások fizetése a végzés évétől távolodva növekszik. A jól megválasztott életpályában rejlő fejlődési lehetőségre utal, hogy a 2011-ben végzettek 147 ezer forint, a 2009-ben diplomázók 157 ezer forint, a 2007 óta a munkaerőpiacon lévők már 177 ezer forint átlagjövedelemmel számolhatnak.

Kiemelt Partnereink