Szolgáltatók Veszteséget könyvelt el a Gazprom

Veszteséget könyvelt el a Gazprom

MTI | 2016.01.15 14:20

Veszteséget könyvelt el a Gazprom

A Gazprom orosz gázipari cég 2 milliárd rubel (1 rubel=3,75 forint) adózott veszteséget jelentett a harmadik negyedévről részben a gyenge rubel és a kőolaj világpiaci árának esése következtében.

Hirdetés

Az elemzői várakozások átlagában lényegesen nagyobb, 25 milliárd rubeles negyedéves veszteség szerepelt, miután egy évvel korábban még 105,7 milliárd rubel nyereséggel zárt a gázipari cég.

A Gazprom bevétele a tavalyi harmadik negyedévben 1,29 ezer milliárd rubelre emelkedett az egy évvel korábbi 1,13 ezer milliárd rubelről.

A Gazprom eredményét jócskán rontotta, hogy a múlt év közepe óta csaknem 70 százalékkal csökkent az olajár, miközben a Gazprom a kőolaj árához köti az exportra szánt gáz árát 6-9 hónap eltolódással.

A tavalyi első kilenc hónapban az európai fogyasztóknak szánt orosz földgáz átlagára ezer köbméterenként 252 dollárra csökkent az egy évvel korábbi 352,70 dollárról.

Azt pontosan nem tudni, hogy mekkora volt a Gazprom gáztermelése, mivel az ezzel kapcsolatos adatok ismertetését az orosz energiaügyi minisztérium tavaly leállította, miután a 2014. évi termelés történelmi mélypontra, 444 milliárd köbméterre esett.

A Reuters által idézett elemzők szerint a Gazprom tavalyi termelése tovább zsugorodott.

Kiemelt Partnereink