Szolgáltatók Német elemzők a gazdaság növekedésének megtorpanásától tartanak

Német elemzők a gazdaság növekedésének megtorpanásától tartanak

MTI | 2014.08.08 17:32

Német elemzők a gazdaság növekedésének megtorpanásától tartanak

Németországban a gazdasági növekedés leállásától tartanak szakértők, a második negyedévi GDP-adat megjelenése előtti elemzői helyzetértékelések szerint az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságát a geopolitikai feszültségek mellett az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye is hátráltatja, a kedvező munkaerő-piaci helyzet és a béremelések viszont a harmadik negyedévben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat.

Hirdetés

A német statisztikai hivatal (Destatis) augusztus 14-én közli a hazai össztermék (GDP) második negyedévi alakulásáról készített első becslését. Az első negyedévben a német gazdaság negyedéves összevetésben 0,8 százalékos, éves szinten 2,5 százalékos növekedéssel még három éve a legjobb teljesítményt nyújtotta, de a tavasz óta megjelent adatok többsége lassulásra utal, és elemzők szerint meglehet, hogy teljesen leállt a növekedés.

A ZEW intézet elemzői és befektetői vélemények alapján képzett mutatója júliusban 2012. december óta a legalacsonyabbra esett, az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexe pedig májusban, júniusban és júliusban is csökkent, és júliusban kilenchavi mélypontot ért el.

Az ipari termelés májusban 1,7 százalékkal csökkent, júniusban pedig az elemzői előrejelzésekben szereplő 1,3 százalék helyett csupán 0,3 százalékkal nőtt havi összevetésben, és a második negyedévet együttvéve az ágazat termelésének növekedése 1,5 százalékponttal elmaradt az első negyedévben regisztrált ütemtől.

A kutatóintézetek, bankok sorra fogják vissza az év egészére adott növekedési előrejelzésüket. Például a Commerzbank a korábban várt 2 százalék helyett 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számol.

- A német gazdaság nyári influenzában szenved - mondta Marco Wagner, a bankház elemzője a Handelsblattnak, hozzátéve, hogy egyelőre nem lehet látni, mennyire súlyos a betegség és meddig tart a gyógyulás.

A német gazdaságot a geopolitikai feszültségek keltette bizonytalanság és az ukrán válság konkrét hatásai - az Oroszországba irányuló export várhatóan 20 százalék körüli visszaesése - mellett elsősorban az euróövezet gyengesége hátráltatja.

Az övezet állapotát jelzi egyebek között, hogy Olaszország ismét recesszióba zuhant - mutatott rá Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet elnöke a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

Ugyanakkor a foglalkoztatási helyzet továbbra is kiváló. Tavaly minden korábbinál magasabbra, 41,8 millióra emelkedett a munkaviszonyban állók száma, és a trend az idén nem tört meg. Július végén 57 ezerrel kevesebb munkanélküli volt, mint egy évvel korábban, és az országos munkaügyi hivatal kutatóintézetének (IAB) adatai szerint a vállalkozások a második negyedévben 1,064 millió munkahelyre kerestek jelentkezőt, ami 127 ezerrel, 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Egyelőre a fogyasztói hangulat is kiváló. A GfK gazdaságkutató intézet német fogyasztói bizalmi mutatója júliusban közel nyolcévi csúcsot jelzett, igaz, a képet árnyalja, hogy a felmérés nagyrészt még a malajziai repülőgép július közepén történt kelet-ukrajnai lelövése, valamint az Oroszország elleni gazdasági szankciók, illetve az orosz ellenintézkedések bevezetése előtt készült.

A legtöbb elemző szerint azonban a lakossági fogyasztás vált a német gazdaság legfontosabb motorjává az export mellett, aminek révén át lehet lendülni a második negyedévben kialakult nehézségeken. Ezt a nézetet képviseli Marcel Fratzscher is.

- A jó munkaerő-piaci helyzet és a jelentős béremelések ösztönzik a fogyasztást, így a harmadik negyedévben már egészséges növekedés várható - mondta a DIW elnöke.

Kiemelt Partnereink