Szolgáltatók Mi kell a jó export-finanszírozáshoz?

Mi kell a jó export-finanszírozáshoz?

Biró Csongor | 2014.03.06 09:35

Mi kell a jó export-finanszírozáshoz?

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) hagyományos külgazdasági szakmai rendezvényén hazai exportpiaci szakértők számoltak be az előttünk álló legfontosabb külpiaci lehetőségekről és változásokról. Az Export Kooperáció két tagját kérdeztük a magyar export aktuális kihívásairól.

Hirdetés
Export Kooperáció
A 2011-ben hat elismert vállalat által életre hívott kezdeményezés célja, hogy a versenyképes termékekkel, szolgáltatásokkal rendelkező cégek felismerjék a bennük rejlő potenciált, és merjék megragadni a külpiacok kínálta lehetőségeket. Az Export Kooperáció átfogó segítséget nyújt a külpiacra lépés kihívásainak leküzdésében, illetve támogatást kínál a már sikeresen exportáló vállalatok további üzleti fejlődéséhez. A társulás tagjai a Budapest Bank, a Coface, az M27 Absolvo, az e|n|w|c Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda és a Próbakő Kommunikáció.

- Mi kell ahhoz, hogy egy magyar beszállító jó feltételekkel finanszíroztassa export törekvéseit, beruházásait?

[Gyurácz Németh Iván, az M27 Absolvo partnere, az Export Kooperáció tagja] - Általánosságban az, hogy egy rugalmas, elkötelezett jövőkép legyen. A finanszírozók, akár bankok, akár befektetők, azt akarják látni, hogy van növekedési elképzelés, reális terv, valamint egy végrehajtó csapat. Találkoztam több olyan céggel, akik nem akartak növekedni, nem érezték jól magukat nemzetközi környezetben. Ez egyébként sokszor reális önértékelés eredménye, emiatt tiszteletre méltó és elfogadható. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy mivel nincs további növekedési potenciál a cégben, a finanszírozók is óvatosabbak.

[Kovács Viktor, Kovács Viktor, a Budapest Bank vállalati központi hitelezési és értékesítési csoportjának vezetője] - A legfontosabb, hogy a beszállító az exportvevővel legalább keretszerződéssel rendelkezzen. A bankok minden esetben (beruházás és forgóeszköz finanszírozás esetén is) megvizsgálják, hogy az adott finanszírozási igény mire irányul. Jó feltételeket kínál az Eximbank által refinanszírozott hitelkonstrukció, amely a Budapest Banknál is elérhető. Az igényléshez a keretszerződés mellett magyar származási bizonyítványra van szükség. A kedvező kamatozású export hitellel akár a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjával (nhp) megegyező költséggel juthat exportfinanszírozási kerethez a vállalat.

- Miként szerezhet piacot külföldön egy hazai autóipari beszállító? Kitől kaphat tanácsokat, milyen fórumok vannak az üzletszerzésre?

[Gyurácz Németh Iván] - Először is tisztában kell lennie a saját erősségeivel, azzal, hogy miben tud többet, jobbat, mint a külpiacon tevékenykedő versenytársai. A hazai autóiparba történő beszállítás nagyon jó alap a külföldi terjeszkedéshez, hiszen ez a tapasztalat azt jelenti, hogy komoly minőségi feltételeknek megfelel az adott cég, versenyképes áron, hosszú távon képes szállítani. Ugyanakkor külföldön is vannak hasonló beszállítók, az exportpiacokon már hozzájuk kell mérni a teljesítményt és itt bizony extrát kell nyújtani.

A beszállítók fejlesztéséhez jó ötletekkel, kapcsolatokkal tudnak szolgálni az Export Kooperáció tagjai, állami oldalról a HITA, a Magyar Kereskedőház, valamint szakmai szövetségként a Magyar Külgazdasági Szövetség. Számos exportfejlesztő programot, üzletember-találkozót szerveznek itthon és külföldön, ám ezeknél érdemes hónapokkal előre felkészülni és jól körülnézni, hogy biztosan a mi cégünk fejlettségének megfelelő-e, biztosan azok lesznek-e a résztvevők, akikkel mi üzleti kapcsolatot szeretnénk létesíteni.

- A magyar export jelentős részét az autóipar adja, az európai autóipar azonban recesszió elé néz. Hogyan hat ez majd vissza a magyar gazdaságra?

[Gyurácz Németh Iván] - Ha így lesz, akkor minden bizonnyal ez negatívan hat majd az exportra is, hiszen tudjuk, hogy a magyar export jelentős részét adja az autóipar. Ugyanakkor érdemes felkészülni, több lábon állni. 2008 után is volt egy válság az autóiparban, de végül néhány cég megerősödve jött ki belőle (jellemzően azok, akik gyorsan reagáltak és akiknek a célcsoportja fizetőképes volt/maradt).

- Mi a véleményük a nemrég elindított és többször kiterjesztett, felülről nem zárt forrással rendelkező exportélénkítési hitelprogramról? Megéri a vállalkozásoknak? Megéri az államnak, hasznos a gazdaságnak ez a pénzpumpa?

[Kovács Viktor] - Úgy látjuk, hogy az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja (ehp) jelentős mértékben hozzájárulhat az export bővítéséhez és az exportőr cégek finanszírozásának támogatásához. A program keretében nyújtott termékek köre idén bővült export beruházási hitellel, két éven belüli export finanszírozással, valamint közvetett exportőrök finanszírozási lehetőségével, amely tovább bővíti az igénybevevők körét és a hitel felhasználhatóságát. A Budapest Bank 2010-ben elsőként tette elérhetővé a kkv-k számára az Eximbank által refinanszírozott export-előfinanszírozási hitelkonstrukciót, idén februárban pedig mi is aláírtuk azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében az Eximbank két éven túli export előfinanszírozási konstrukciója mellett a rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű hitelterméke is elérhetővé válik a vállalkozások számára. A program feltételei nagyon kedvezőek, hiszen a hitel kamatát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által az adott időszakra közölt CIRR (Commercial Interest Reference Rate, kereskedelmi referencia kamat) alapján határozzák meg, és fix a teljes futamidő alatt. Az állami támogatással együtt az Eximbank által refinanszírozott hitel igénylésével így az nhp programhoz hasonló kamatszint is elérhető.

Kiemelt Partnereink