Szolgáltatók Jön a tél, figyeljünk a szűrőkre!

Jön a tél, figyeljünk a szűrőkre!

autopro.hu/P.B. | 2021.11.09 07:18

Jön a tél, figyeljünk a szűrőkre!

Fotó: EUalkatresz

Nincsenek szem előtt, nem túl költséges alkatrészek, mégis fontos elemei az autók működésének a különböző szűrők. Ezeket bizonyos időközönként érdemes cserélni, és bár egyáltalán nem évszakfüggő munkáról van szó, a hideg miatt ilyenkor talán több figyelmet kell fordítani a szűrőkre.

Hirdetés

Természetesen a hajtás módjától is függ, hogy mennyi szűrőt találunk egy autóban. A legjobb dolga a tisztán elektromos autóval közlekedőknek van, hiszen az ilyen autókban sokkal kevesebb a szűrő, sem üzemanyag-, sem olajszűrő nincs bennük – viszont például az utastér levegőjét az ilyen járművekben is kell szűrni, valamint az esetleges hidraulikus alkatrészeknél is kellenek szűrők.

A belső égésű motorral szerelt autókban jóval több szűrő található, de ott sem egyforma ezek száma, hiszen például a dízelekbe különböző részecskeszűrőkre is szükség van a kisebb károsanyag-kibocsátás miatt. A leggyakrabban használt szűrők általánosságban az utastéri levegőszűrő (vagy pollenszűrő), az olajszűrő és az üzemanyagszűrő.

Üzemanyagszűrő

Bár mindegyik szűrő cseréje fontos a maga nemében, az autó működése szempontjából az olaj- és az üzemanyagszűrő cseréje, karbantartása a legfontosabb, ezek elmulasztása ugyanis szélsőséges esetben az autó használatát is akadályozza.

Az üzemanyagszűrő megakadályozza a különböző apróbb szennyeződések bejutását a motorba: tankoláskor akár kisebb festékdarabok, akár por vagy egyéb szennyeződés kerülhet az üzemanyagba. Ha ez a motorba is bejutna, ott komoly károkat okozna, ezért kell szűrni az üzemanyagot. Az üzemanyagszűrőt időnként cserélni kell, különben eltömődhet, ami előbb az autó teljesítményének csökkenéséhez vezet, majd le is fulladhat a jármű. A csere nem egy bonyolult művelet, de csak hozzáértő, autószerelésben jártas embereknek érdemes belefognia, főleg, hogy a szakszervizekben nem számít sem túl időigényes, sem túl költséges feladatnak a csere.

Olajszűrő

A motorban működés közben lezajló égések miatt égésmaradék részecskék, korom és kosz kerül folyamatosan a motorolajba. Ezek a nemkívánatos részecskék elrontják az olaj kenési képességeit, aminek az lehet a következménye, hogy az olajellátás nem lesz megfelelő, és a korrózióval való ellenállás hatása is csökken, valamint gyengül a motor ereje, közben pedig a fogyasztás nő. A motorolaj folyamatos tisztán tartása, erről gondoskodnak az olajszűrők.

Az olajszűrőket rendszerint cserélni kell olajcsere alkalmával. Ez a mai, modernebb autók esetében szinte mindig szervizben végzendő feladat, régebbi modellek esetében azonban otthon is elvégezhető művelet. Ilyenkor fontos, hogy a fáradt olajat megfelelően tároljuk, és szabályos úton szabaduljunk meg tőle, semmi esetre se öntsük ki – és a régi olajszűrő sem számít háztartási hulladéknak!

Légszűrők

Az autók motorjának problémamentes működtetéséhez kizárólag a tisztán beszívott levegő a megfelelő, ezért van szüksége a belső égésű motoroknak légszűrőre. Azonban nemcsak a motorba, az utastérbe bejutó levegőt is érdemes szűrni – ma már szinte minden autóban van pollenszűrő és utastérilevegő-szűrő. Ezen szűrők cseréje is fontos, hiszen eltömődve nem képesek ellátni a feladatukat, ráadásul az utastér esetében higiéniai okokból sem érdemes elmulasztani a szűrők cseréjét.

Ezen eszközök cseréjének nehézsége típusonként változik, de alapvetően jellemző, hogy minél modernebb autóról van szó, annál inkább valószínű, hogy házilag nem végezhető el. A csere gyakoriságát befolyásolja a használat módja, értelemszerűen a poros utakon közlekedő autóknak előbb lesz szüksége légszűrő-cserére.

A fentiek mellett a váltóolajnak, és egyéb, hidraulikus folyadékoknak is vannak szűrői az autókban, a biztonságos működéshez időnként ezeket is kell cserélni. Az elektromos autók esetében ezekből is kevesebb van, ám egy tisztán elektromos járműben is vannak cserélendő szűrők: ilyen például a pollenszűrő és az utastér levegőjét szűrő alkatrész, de a konstrukciótól függően a fékek egyes alkatrészeiben, valamint hűtő-fűtő rendszerben is lehetnek még szűrők, amiket időnként szintén cserélni kell.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink