Szolgáltatók Javult júniusban a ZEW német és euróövezeti üzleti hangulatindexe

Javult júniusban a ZEW német és euróövezeti üzleti hangulatindexe

MTI | 2013.06.18 11:59

A vártnál nagyobb mértékben javult júniusban az üzleti hangulatindex Németországban és az euróövezetben - közölte kedden a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) német gazdasági kutatóintézet.

Hirdetés

Júniusban az előző havihoz képest 2,1 ponttal 38,5 pontra emelkedett a ZEW kutatóintézet német üzleti várakozásokat tükröző hangulatindexe. Elemzők 38,1 pontra számítottak.

Az euróövezet üzleti hangulatindexe 3,0 ponttal 30,6 pontra emelkedett júniusban az előző havi 27,6 pontról. Elemzők 29,4 pontot vártak.

A ZEW 257 intézményes befektető és gazdasági elemző körében végzi havi rendszerességgel felmérését a következő hat hónapra vonatkozó üzleti kilátások megítéléséről.

"A németországi konjunktúra 2013 második felében tehet majd szert lendületre" - kommentálta a felmérés eredményét Clement Fuest a ZEW elnöke, hozzátéve, hogy "a felmérés eredménye a helyzet viszonylag lassú javulására utal. A megkérdezetteknek közel fele nem számít jelentős gazdasági impulzusra az elkövetkező hat hónapban."

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő németországi index csekély mértékben romlott az előző havihoz képest: 0,3 ponttal 8,6 pontra csökkent az elemzők által várt 9,5 pont helyett.

Kiemelt Partnereink