Szolgáltatók Elégtételt vesz Irán az olajpiacon

Elégtételt vesz Irán az olajpiacon

MTI | 2016.05.09 09:12

Elégtételt vesz Irán az olajpiacon

Az ország olajkivitele hamarosan eléri az ellene csaknem négy éve életbe léptetett nemzetközi szankciók előtti szintet, jelentette be vasárnap Haszan Róháni iráni elnök.

Hirdetés

Az iráni olajágazatot sújtó nemzetközi szankciókat 2012 júliusában vezették be, azt megelőzően az ország napi olajexportja 2,5 millió hordó volt. A szankciók miatt az olajkivitel napi 1 millió hordóra zuhant, az ország jelentősen veszített globális olajpiaci részesedéséből. A szankciók döntő részét idén januárban feloldották.

Bijan Zanganeh iráni olajügyi miniszter vasárnap egy nemzetközi olajkiállítások arról beszélt, hogy az iráni olajkivitel már elérte a napi 2,45 millió hordót, és a termelés tovább növekszik. Elemzők szerint remény van arra, hogy miután Irán olajkivitele ismét a szankciók előtti szintre emelkedik, Teherán csatlakozik az olajtermelés szinten tartását célzó megbeszélésekhez.

Mi lesz így a világpiaci árakkal?

Április közepén erről Dohában már megpróbált egyezségre jutni számos vezető olajexportáló ország, de Irán távolmaradása miatt elbukott a kezdeményezés. Az ország képviselői azért nem vettek részt a 18 vezető olajtermelő dohai értekezletén, mert miután jelentősen visszaesett az ország olajtermelése és piaci részesedése a nemzetközi szankciók három éve alatt, Irán éppen most próbálja pótolni azt, amit elveszített, miközben mások csúcsra járatták olajtermelésüket az elmúlt években és jórészt megszerezték a kieső iráni piaci részesedést.

Kiemelt Partnereink