Szolgáltatók Am-LAB: mit nyújt a Digitális Innovációs Központ?

Am-LAB: mit nyújt a Digitális Innovációs Központ?

AP | 2019.09.26 12:15

Am-LAB: mit nyújt a Digitális Innovációs Központ?

Folyamatosan hangoztatott üzenetek – digitalizáció, negyedik ipari forradalom, robotizáció, adat az új olaj, mesterséges intelligencia. De mit jelent mindez egy hazai gyártó vállalkozás hétköznapjaiban? Hogyan lesz ebből üzlet?

Hirdetés

Arra vállalkoznak az am-LAB-ben, hogy előmozdítsák a gyakorlat nyelvére fordítást, hogy a digitális transzformáció átalakulás értelmet nyerjen a hazai termelő cégek számára.

Az am-LAB – advanced manufacturing laboratory – egy úgynevezett digitális innovációs központ. A fogalom tartalma egy olyan egyablakos szolgáltató szervezet, mely közreműködik digitalizációs technológiák alkalmazása révén a cégek üzleti folyamatainak, termékeinek és szolgáltatásainak versenyképesség-növelésében. Hozzáférést biztosít saját eszközparkján a legmodernebb gyártás-technológiához, képzési, fejlesztési és tesztkörnyezetet nyújtva. Mindezt üzletfejlesztési programba integrálva valósítja meg.

Ezeket az egyablakos szolgáltatásokat az am-LAB esetében az alábbi csoportokba lehet bontani:

- egyéni digitális gyártóeszközök

- integrált megoldások

- üzleti modellre vonatkozó hatások.

Az egyéni digitális eszköz az a legmodernebb technikai portfolió, mely nemzetközi tanulmányutak, szakvásárok és üzletember-találkozók során kristályosodott ki az elmúlt években. Filament és műgyanta alapú 3D-nyomtatók, 3D-modellező és animációs szoftver, 3D-szkenner, szenzorok, virtuális üzemklónozás, mobil és kollaboratív robotok, beltéri drón, valamint kiterjesztett valóság szemüveg állnak rendelkezésre.

Az integrált megoldások esetében az a cél, hogy demonstrációs jelleggel a gyártó vállalkozások már a komplex összekapcsolódás lehetőségét ismerjék meg – az egyes eszközök virtuális hálózatba szerveződnek, egymást képesek autonóm módon irányítani és erről információkat megosztani. Az am-LAB-be érkező ügyfelek számos ilyen megoldással ismerkedhetnek meg. Alapfeladata, hogy új értelmet és perspektívát lehessen feltárni a vállalkozás számára.

Intelligens szervezet

Végezetül a tevékenységek harmadik tematikus csoportja az üzleti modellekhez kapcsolódik. Része a szervezeti hatás áttekintése – hogyan hat a robotizáció és a digitalizáció a szervezeti kultúrára, a teljesítmények értékelésére, illetve a tartós munkaerő-hiány milyen alternatív menedzsment-megoldásokat tesz szükségessé és lehetségessé. A tevékenységek másik területe a résztvevő vállalkozás által előállított termék értékének meghatározása, majd annak fenntartható módon történő növelése a digitalizációs megoldások révén. Szolgáltatási karakter rendelése a termék-értékesítéshez, egyedi piaci megoldások létrehozásának ösztönzése.

A három tématerület többféle módon elérhető a gyártó vállalkozásoknak. A legnépszerűbb megoldás a képzés, amikor egyéni igényre összeállított programon vehetnek részt. 2019-ben 50 hazai gyártó vállalkozás vesz részt a programon. Az általános elégedettséget jól mutatja, hogy 9.2/10 az értékelése a programon résztvevőknek. A másik megoldás, hogy helyszíni auditok történnek, és a konkrét lehetőségek feltárása után zajlik az egyéni képzés az am-LAB-ben. A harmadik terület a gyártó vállalkozásoknak történő fejlesztéseké. Jelenleg 15 alkalmazott kutatás-fejlesztési munka folyik a partnerekkel.

Európai tanúsítvány

A digitális innovációs központ „anyacége” a Pannon Gazdasági Hálózat. Immár másfél évtized vállalkozás-fejlesztési tapasztalattal rendelkező munkatárssal dolgozik, több, mint 400 európai partnerrel. Ez a háttér tette lehetővé a széleskörű nemzetközi kapcsolatokat és azok gyors elérését. Ennek is köszönhetően Magyarországon elsőként valósult meg az am-LAB európai szintű akkreditációja. A minőség iránti elkötelezettség bizonyítéka továbbá a minőségi tanúsítvány, mely oktatásra és kutatás-fejlesztésre egyaránt vonatkozik.

Társadalmi felelősségvállalás jegyében pályaorientációs céllal általános és középiskolai tanulók is látogatják az am-LAB-et. Az elmúlt másfél évben tanórák, szakkörök és nyílt napok keretében mintegy 300, pályaválasztás előtt álló általános és középiskolás diák szembesülhetett azzal, hogy a közeljövő műszaki és gazdasági szakemberei milyen környezetben fognak dolgozni, és milyen típusú készségekkel kell rendelkezniük.

A jövőre történő további felkészülés és fejlődés jegyében 10 am-LAB és PBN munkatárs vett részt féléves adattudományi képzésen, hogy mesterséges intelligenciához kapcsolódó algoritmusok házon belül is kialakíthatóak legyenek.

A digitalizáció, a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolata, milyen hatás várható a beszállító hazai cégekre? Számos hír, előrejelzés, de hogyan gondolkodnak a nagyok? Mi történik a német autóiparban, és ez hogyan hat a hazai lehetőségekre? Lehet-e robotokkal mesterséges intelligencia segítségével előbbre lépni az egyedi gyártó vállalkozások körében is?

A nemzetközi trendeket többek között a Jaguar Land Rover Központ, az Audi Hungaria Zrt. és a Fraunhofer Intézet mutatja be, míg a konferencia második felében az üzleti lehetőségekről neves előadók értekeznek.

A részletes programot az alábbi linken lehet megtekinteni.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet október 3-ig.

További részletek a rendezvényről itt.

Főszervező:

- PANNON GAZDASÁGI HÁLÓZAT EGYESÜLET

- am-LAB Digital lnnovation Hub

Társszervezők:

- Külgazdasági és Külügyminisztérium

- Magyar Gépjárműipari Egyesület

- Hungexpo Zrt.

- Baden-Württemberg Gazdasági Minisztérium és Horvátország Gazdasági Minisztérium


Kiemelt Partnereink